Linkovi

Rusi glasaju na lokalnim izborima pod senkom trovanja Navalnog


Arhiva - Ruski opozicioni lider Aleksandar Navalni govori na mitingu na kome je zahtevano oslobađanje uhapšenih demonstranata u Moskvi.
Arhiva - Ruski opozicioni lider Aleksandar Navalni govori na mitingu na kome je zahtevano oslobađanje uhapšenih demonstranata u Moskvi.

Građani Rusije u nedelju glasaju na desetinama lokalnih izbora koji se odvijaju pod senkom nezadovoljstva vladajućom partijom Jedinstvena Rusija zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Navalni, 44 godine star, nadao se da će okrnjiti stisak Jedinstvene Rusije na regionalnu vlast i zahtevao je od svojih pristalica da glasaju protiv vlasti, pre nego što se ozbiljno razboleo zbog onoga za šta Nemačka i njeni saveznici smatraju da je bio pokušaj njegovog ubistva prošlog meseca.

Jedinstvena Rusija, koju podržava predsednik Vladimir Putin, dominira regionalnim politikama, ali izbori dolaze u trenutku besa javnosti zbog više godina pada plata i zbog vladinog odnosa prema pandemiji koronavirusa.

Na izborima, shvaćenim kao generalna proba pred parlamentarne izbore narednog septembra, biraće se 18 guvernera i niz lokalnih parlamenata i gradskih veća.

Prevremeno glasanje počelo je u petak nakon što su vlasti izbore produžile za tri dana, što je kritikovala nezavisna posmatračka organizacija Golos, koji je upozorila da će duži period posmatračima otežati uočavanje prevara na biračkim mestima.

Navalnijevi saveznici, kritičari Kremlja, nastavili su sa strategijom "pametnog glasanja" kandidovanjem više od 1.000 političara na glasačkim listićima za koje misle da mogu da pobede kandidate vladajuće stranke, poručivši svojim pristalicama da glasaju za njih.

Cilj strategije je da poremeti politički sistem koji često zabranjuje najozbiljnijim protivnicima Kremlja da se kandiduju, dok istovremeno omogućava "mekšim" kandidatima iz parlamentarnih partija da se takmiče. Navalni je bio onemogućen da osnuje svoju stranku.

Aktivisti koji se bore protiv korupcije takođe imaju na desetine saveznika koji se kandiduju na izborima za mesta u gradskim većima Novosibirska i Tomska u Sibiru.

Bilo je nekih znakova antikremljovskog nezadovoljstva u tim oblastima.

Masovni skupovi u dalekom istočnom gradu Habarovsku ne pokazuju nikakve znake popuštanja dva meseca nakon rasplamsavanja zbog hapšenja popularnog lokalnog guvernera koji je pobedio kandidata Jedinstvene Rusije na izborima uznemirenim 2018. godine.

XS
SM
MD
LG