Linkovi

Saradnici Navalnog: Flaša sa tragovima novičoka pronađena u hotelskoj sobi


Flaše sa vodom u hotelskoj sobi u kojoj je odseo ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom nedavne posete sibirskom gradu Tomsku (Instagram @Navalny via Rojters)
Flaše sa vodom u hotelskoj sobi u kojoj je odseo ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom nedavne posete sibirskom gradu Tomsku (Instagram @Navalny via Rojters)

Tragovi nervnog agensa kojim je otrovan ruski opozicionar Aleksej Navalni pronađeni su u praznoj flaši za vodu u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku, što ukazuje na to da je otrovan u hotelu, a ne na aerodromu kako se prvobitno mislilo, saopštio je u četvrtak Navalnijev tim.

Navalni se razboleo prošlog meseca na letu za Moskvu, posle čega je prebačen u Berlin na lečenje. Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj utvrdile su da je otrovan novičokom, nervnim agensom koji je razvila sovjetska vojska. Rusija to demantuje i poručuje da još nije videla dokaze za te tvrdnje.

Na snimku, koji je postavljen na Navalnijev nalog na Instagramu, vidi se kako članovi njegovog tima pretražuju sobu u hotelu Ksander u Tomsku 20. avgusta, sat nakon što su saznali da se Navalni razboleo pod sumnjivim okolnostima.

"Odlučeno je da se prikupi sve što bi moglo da bude korisno i preda lekarima u Nemačkoj. Činjenica da slučaj neće biti istražen u Rusiji bila je prilično očigledna", navodi se u objavi.

Na snimku napuštene hotelske sobe vide se dve flaše za vodu na stolu, i još jedna pored kreveta. Navalnijev tim ih zatim stavlja u plave plastične kese.

"Dve nedelje kasnije, nemačka laboratorija pronašla je tragove novičoka u flaši iz hotelske sobe u Tomsku. A zatim je više laboratorija koje su uzele uzorke od Alekseja potvrdilo da ga je to otrovalo. Sada razumemo: to je urađeno pre nego što je napustio hotel i otišao na aerodrom", navodi se u snimku.

Saradnici ruskog opozicionara prethodno su naveli da sumnjaju da je otrov bio u čaju koji je pio na aerodromu u Tomsku.

Vladimir Milov, bivši zamenik ministra energetike i Navalnijev saveznik, rekao je da je Navalnijev tim, svojim brzim razmišljanjem, uspeo da nadmaši rusku Federalni službu bezbednosti (FSB).

"Uzeli su dokaze i poslali ih van zemlje", rekao je Milov.

Navalnijev savezniik Georgi Alburov rekao je Rojtersu da su flaše poslate avionom kojim je Navalni prebačen u Nemačku 22. avgusta.

Navalni je najistaknutiji politički protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mu nije dozvoljeno da formira svoju stranku. Njegove istrage o korupciji u ruskim zvaničnim krugovima, objavljene na Jutjubu i Instagramu, prate milioni širom Rusije.

Nemačka, Francuska, Britanija i druge zemlje zatražile su od Rusije da se izjasni o Navalnijevom slučaju, a ima i poziva da se Moskvi uvedu nove sankcije.

Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je u četvrtak da je Nemačka tražila tehničku pomoć.

Rusija je sprovela predistražne provere, ali je navela da je potrebna dodatna medicinska analiza da bi mogla da započenu formalnu krivičnu istragu.

XS
SM
MD
LG