Linkovi

Testovi ukazuju da je Navalni otrovan, Merkel traži istragu


Policija ispred bolnice u Berlinu u kojoj se leči ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, 22. avgust 2020.
Policija ispred bolnice u Berlinu u kojoj se leči ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, 22. avgust 2020.

Nemački lekari koji leče Alekseja Navalnog u bolnici u Berlinu saopštili su u ponedeljak da medicincki testovi ukazuju da je ruski opozicioni lider bio otrovan pre nego što mu je pozlilo u avionu u Rusiji prošle nedelje, prenosi agencija Rojters.

Iz bolnice je saopšteno da je tim lekara uradio detaljne testove po dolasku Navalnog.

"Klinički rezultati ukazuju na trovanje supstancom koja pripada grupi inhibitori holinesteraze. Tačna supstanca je i dalje nepoznata i započeti su dodatni sveobuhvatni testovi", saopšteno je bolnice.

Takođe je navedeno da je "pacijent na intenzivnoj nezi i da je i dalje u veštačkoj komi".

"Njegovo stanje je ozbiljno, ali nije životno ugrožen", saopšteno je iz bolnice.

Ruski zdravstveni zvaničnici saopštili su međutim da je Navalni testiran negativno na inhibitore holinesteraze kada je primljen u bolnicu u Omsku prošle nedelje.

Inhibitori holinesteraze su široka grupa supstanci koje se mogu naći u nekoliko lekova, ali i u pesticidima i nervnim agensima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je lično ponudila pomoć Nemačke u lečenju Navalnog pre nego što je prebačen u Berlin, pozvala je ruske vlasti da "hitno, sveobuhvatno i transparentno istraže to krivično delo".

“Odgovorni se moraju identifikovati i privesti pravdi", poručila je Merkel.

Nemačka je prethodno je saopštila da je Navalni pod policijskom zaštitom u bolnici u Berlinu nakon što je utvrđeno da je verovatno otrovan dok je vodio kampanju u Sibiru, prenosi Rojters. Nemački zvaničnici su naveli da je i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju, navodi AP.

Navalniju je pozlilo prošlog četvrtka u avionu nakon što je popio čaj koji je, kako veruju njegovi saveznici, bio pomešan sa otrovom. Dugogodišnji kritičar ruskog predsednika Vladimir Putina u subotu je prebačen na lečenje u Nemačku.

"Sumnja se da je gospodin Navalni otrovan kada se uzme u obzir da je u novijoj ruskoj istoriji, nažalost, bilo nekoliko sličnih slučajeva. Zato što se gotovo sigurno može reći da je reč o trovanju, zaštita je neophodna", rekao je novinarima Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ruska vlada nije komentarisala nemačko saopštenje. Kremlj je u petak saopštio da još nije jasno zbog čega je Navalnom pozlilo i da početni testovi nisu pokazali da ja otrovan.

Incident bi, kako ocenjuje Rojters, mogao dodatno da zategne već loše odnose Rusije i njenih evropskih i NATO suseda, koji su je u prošlosti optuživali za napade na disidente. Moskva je odbacila te optužbe.

Lekari u bolnici u Sibiru, koji su prvo lečili Navalnog, saopštili su u ponedeljak da su mu spasili život, ali da nisu našli tragove otrova u krvi.

"Da smo našli neku vrstu otrova, i da je to potvrđeno, bilo bi nam lakše. To bi bila jasna dijagnoza, jasno stanje sa utvrđenim tretmanom", rekao je lekar Anatolij Kaliničenko novinarima u sibirskom gradu Omsku.

Ruski lekari nisu naveli od čega su lečili ruskog opozicionara. Prošle nedelje su kazali da mu je uspostavljena dijagnoza poremećaja metabolizma, koji je verovatno izazvan niskim nivoom šećera u krvi.

Poručili su i da nisu bili pod pritiskom vlasti dok su lečili Navalnog.

Navalnijeva portparolka Kira Jarmuš rekla je u ponedeljak da je ruskoj policiji i Istražnom komitetu prijavljeno da se sumnja da je reč o trovanju, čim je ruskom opozicionom lideru pozlilo.

Policija i Istražni komitet nisu komentarisali Navalnijev slučaj. Navalni je dugogodišnji protivnik Kremlja. Razotkrivao je, kako je navodio, slučajeve korupcije na visokom nivou i mobilisao mlade demonstrante.

Više puta je hapšen zbog organizovanja skupova i protesta, a protiv njega su podizane i optužbe zbog istrage korupcije. Zabranjeno mu je da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine.

XS
SM
MD
LG