Linkovi

Tenzije između Grčke i Turske - američki ratni brod stigao na Krit


Turski brod "Fatih" u istočnom Mediteranu blizu Kipra, 9. jula 2019.
Turski brod "Fatih" u istočnom Mediteranu blizu Kipra, 9. jula 2019.

Veliki američki ratni brod USS Heršel Vudi Vilijams stigao je na grčko ostrvo Krit, sa zadatkom da prati razvoj situacije između NATO saveznica Grčke i Turske, koje se spore oko prava na energetske resurse u istočnom Mediteranu. Američki brod pridružio se drugim plovilima iz Evropske unije i Rusije, što izaziva zabrinutost zbog mogućih posledica takvog vojnog nagomilavanja.

Vojni stručnjaci opisuju USS Heršel Vudi Vilijams kao ploveću vojnu bazu. To je drugi iz nove klase velikih brodova koje američka mornarica sada koristi za brzu podršku vojnim operacijama. Brod dug 230 metara, što odgovara veličini nekih oblakodera - prethodno je bio u Napulju a zatim upućen na Krit gde je u stanju pripravnosti, dok ni Grčka ni Turska ne popuštaju u svojim stavovima.

Grčki i turski brodovi se gomilaju u regionu od kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se jedan brod za istraživanje pošalje uputi u istočni Mediteran.

Grčka veruje da može da eksploatiše resurse u moru kod obale Krita i drugih ostrva u regionu, što je Turska više puta osporila, navodeći da ostrva nisu deo ekskluzivne ekonomske zone.

Američki zvaničnici nisu izneli više detalja o tome koja je naređenja dobio Heršel Vudi Vilijams niti koliko će dugo brod ostati u zalivu Souda na Kritu. Međutim, prošle nedelje, Francuska je takođe poslala dve frigate u istočni Mediteran - što je vrlo brzo izazvalo pažnju Moskve. Rusija mornarica je premestila jednu od svojih frigata.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Kristodulidis kaže da će snage drugih evropskih zemalja u regionu verovatno uskoro stići u to područje i rekao da grčki zvaničnici očekuju takvo nagomilavanje "dok se pokušava pronaći diplomatsko rešenje." Ministar je pohvalio te aktivnosti kao "dokaz rešenosti zapada da blokira sve veći uticaj Turske u regionu."

Međutim, analitičar Kostas Ifandis, profesor vojnih studija i diplomatskih odnosa, sumnja da će ova manifestacija vojne moći mnogo promeniti stvari i očekuje se da se i druge zemlje, poput Egipta, mobilišu ukoliko situacija postane još osetljivija. Sa stanovišta EU, međutim, on kaže da ne veruje da će gomilanje vojnih brodova uticati na Tursku jer se njen najveći trgovinski partner i najbliži saveznik - Nemačka - verovatno neće pridružiti takvim manevrima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uručio je nemačkoj kancelarki na poklon antikivitet - ogledalo, tokom ceremonije otvaranja novog kampusa Tursko-nemačkog univerziteta u Istanbulu 24. januara 2020.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uručio je nemačkoj kancelarki na poklon antikivitet - ogledalo, tokom ceremonije otvaranja novog kampusa Tursko-nemačkog univerziteta u Istanbulu 24. januara 2020.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU, pokušava da ubedi Atinu i Ankaru da započnu pregovore o pravima na vazdušni i morski prostor u regionu.

Nemačka nije bila spremna da podrži veće sankcije Turskoj ali je savetovala vladu u Ankari da svoj brod za eksploataciju prirodnih resursa povuče iz spornih voda.

Turska navodi da će nastaviti istraživanja u spornom regionu do sledeće nedelje. Međutim, zbog gomilanja brodova, podmornica pa čak i borbenih aviona u regionu, eksperti strahuju da bi neki nesrećni slučaj mogao da izazove veću konfrontaciju Grčke i Turske.

Jedna grčka frigata nedavno je udarila u turski brod koji je pokušavala da presretne, saopštio je zvaničnik grčkog ministarstva odbrane. Nijedan od brodova nije oštećen ali su zbog incidenta oružane snage obe zemlje bile u stanju pojačane pripravnosti.

XS
SM
MD
LG