Linkovi

Salaj: Presuda Simonoviću početak kraja nekažnjivosti napada na novinare u Srbiji


Zapaljena garaža i jedna od soba u kući - posledice napada na Milana Jovanovića (Foto: RSE)
Zapaljena garaža i jedna od soba u kući - posledice napada na Milana Jovanovića (Foto: RSE)

Prvostepena presuda Dragoljubu Simonoviću i drugim počiniocima napada na novinara Milana Jovanovića početak je kraja nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima u Srbiji”, izjavio je za Glas Amerike Pavol Salaj predstavnik nevladine organizacije „Reporteri bez granica“ zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

CPJ: Presuda Simonoviću korak ka sprečavanju napada na novinare

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku saopštila je da pozdravlja prvostepenu presudu, kojom je Dragoljub Simonović osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu, za napad na novinara Milana Jovanovića kome je tom prilikom zapaljen dom.

Presuda je snažan signal srpskih vlasti da nasilje nad novinarima neće ostati nekažnjeno. Borba protiv nekažnjavanja za takva dela važan je korak ka sprečavanju daljih napada, a posebno je dobrodošla u Srbiji gde pretnje, zastrašivanje i nasilje nad novinarima nisu neuobičajeni”, navodi se u saopštenju Gulnoze Said - koordinatorke njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu i centralnu Aziju, dostavljenom Glasu Amerike.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je u prvostepenom postupku na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu. Na istu kaznu osuđen je i izvršilac Aleskandar Marinković koji je u bekstvu, dok je Vladimir Mihailović kao posrednik osuđen na četiri godine zatvora.


Ta presuda za napad na istraživačkog novinara Milana Jovanovića u kom mu je izgorela kuća 2018 - dobra je vest za slobodu medija u Srbiji. Posebno je značajna četvorogodišnja kazna Dragoljubu Simonoviću, lokalnom političaru i članu vladajuće Srpske napredne stranke, zbog organizovanja napada”, rekao je Salaj za Glas Amerike.

U pisanom odgovoru osvrnuo se i na to da Jovanović tokom sudskog procesa nije bio okvalifikovan kao novinar.

Sačekaćemo da u pisanoj presudi dobijemo obrazloženje za to, ali i zašto počinioci stravičnog čina, koji je mogao prouzrokovati smrt Milana Jovanovića i njegove supruge - nisu osuđeni na maksimalne zatvorske kazne”, ukazao je Salaj - dodavši da pozdravlja inicijativu tužioca da podnese žalbu, kao i da će “Reporteri bez granica” pomno pratiti žalbeni postupak.

Glas Amerike: Kakva poruka se šalje prvostepenom presudom?

Salaj: Napad na Milana Jovanovića i paljenje njegovog doma simbolizuje stanje u oblasti slobode medija ne samo u Srbiji - već i na čitavom Balkanu. Srbiju i Balkan muči bolest koju možemo označiti kao nekažnjivost zločina počinjenih nad novinarima. Kada se generalni sekretar “Reportera bez granica” Kristof Deloar sastao sa predsednikom Srbije 2019. godine, Aleksandar Vučić se obavezao da će se postarati da bolest bude izlečena. Današnja presuda je začetak zalečenja: to je početak kraja nekažnjavanja za zločine počinjene nad novinarima u Srbiji. Još jedan takav slučaj gde je potrebno osuditi počinioce je ubistvo Slavka Ćuruvije počinjeno 1999. godine.

Glas Amerike: Da li bi presuda mogla preduprediti buduće napad na novinare?

Salaj: Ključno je da se prvostepena presuda potvrdi u žalbenom postupku i da nalogodavac i počinioci budu pravosnažno osuđeni. Evropa je još pod traumama prošlogodišnje oslobađajuće presude optuženom za organizovanje atentata na slovačkog novinara Jana Kucijaka. Ako počinioci napada na Milana Jovanovića budu pravosnažno osuđeni, to će biti važna mera za zaštitu fizičke bezbednosti novinara. Napadi poput ovog na novinara portala “Žig info” podstiču autocenzuru novinara u Srbiji. Potrebno je da se osobe iz kriminalnog miljea plaše da napadaju novinare, a ne da se novinari plaše izveštavanja.

RSF: Presuda Simonoviću dobra vest za slobodu medija u Srbiji

Reporteri bez granica, nevladina organizacija koja se bori za medijske slobode u svetu, pozdravila je prvostepenu presudu izrečenu u slučaju napada na novinara Milana Jovanovića.

Prvostepena presuda je dobra vest za slobodu medija u Srbiji”, napisao je na društvenoj mreži Tviter Kristof Deloar – generalni sekretar Reportera bez granica.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je u prvostepenom postupku na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu. Na istu kaznu osuđen je i izvršilac Aleskandar Marinković koji je u bekstvu, dok je Vladimir Mihailović kao posrednik osuđen na četiri godine zatvora.

Glas Amerike: Šta treba preduzeti da bi Srbija mogla da postane sigurnije okruženje za novinare?

Salaj: Nekoliko problema mora da se reši kako bi se sloboda štampe poboljšala u Srbiji. Prvo i najvažnije, počinioci zločina počinjenih nad novinarima moraju biti brzo osuđeni, bez obzira da li su državni zvaničnici ili ne. Drugo, moraju se u praksi nastaviti sa preduzimanjeem mera kako bi bezbednost novinara bila veća. Uključujući tu i proteste. Treće, mora se odobriti uređivačka nezavisnost medija, a ekonomski i institucionalni pritisci na uređivačku nezavisnost privatnih medija moraju prestati. Četvrto, moraju prestati i verbalni napadi javnih ličnosti i kampanje uznemiravanja u provladinim medijima, koji targetiraju nezavisne novinare. Peto, ukupna stanje vladavine prava potrebno je poboljšati. Potrebno je da organi reda istraže nalaze novinara koji istražuju teme poput organizovanog kriminala i korupcije. Sve ove promene ne samo da bi doprinele povećanju stepena slobode medija, već bi ubrzale integraciju Srbije u EU.

Istraživački novinar portala "Žig info" Milan Jovanović bio je jedan od sagovornika dokumentarca "Hrabri - film o novinarima u Srbiji" Glasa Amerike koji je sniman tokom jeseni 2019. Premijera filma bila je decembra 2019. na godišnjicu napada na Jovanovića za šta je osuđen Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:22 0:00

XS
SM
MD
LG