Linkovi

Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna


Novi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, Foto: VOA
Novi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, Foto: VOA

Povodom 28. septembra, Međunarodnog dana prava javnosti da zna, na skupu koji je održan tom povodom u Beogradu poručeno je da je potrebno poslati snažnu poruku o značaju slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, da je u tome neophodna saradnja institucija javne vlasti i međunarodnih institucija, te da je civilno društvo jak partner u ostvarivanju prava na pristup informacijama.

Skup je održan u organizaciji kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i misije OEBS-a u Srbiji, a sam poverenik Milan Marinović rekao je da počinje primena novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koja bi trebalo da učvrsti i unapredi načelo transparentnosti javne vlasti.

"Spremni smo da preuzmemo odgovornost za primenu zakona", istakao je Marinović, dodajući da njegova služba nije bila saglasna sa sužavanjem prava obavezanih na davanje informacija u procesu izmena i dopuna zakona, jer bi u tom slučaju bilo ugroženo načelo transparentnosti.

Marinović je apelovao na poštovanje zaključaka Narodne skupštine da se u pogledu donošenja pojedinačnih zakona obezbedi poštovanje slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Kao najveći problem u Srbiji, poverenik je istakao da i pored toga što se u nekim slučajevima naloži pristup informacijama od javnog značaja, lica, ustanove i organi se pre odluče da plate kaznu nego da otkriju podatke.

Kada se mi obratimo Vladi za prinudno izvršenje, ne kazne, već zahteva za pristup informacijama, to najčešće izostaje. Upravo su to neke manjkavosti zakona, ta nemogućnost izvršenja,” rekao je Marinović za Glas Amerike.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da prisustvo Delegacije EU kaže da Srbija ne počinje od nule u pogledu pristupa informacija, te da je politika dobra i da postoji dobro zakonodavstvo, ali i potreba da se uradi nešto više.

"Izveštaj Evropske komisije procenjuje status napretka. Uvek procenjujemo kako se šta sprovodi. Proces odgovornosti Poverenika ostaje visok. Vidi se da se neki podaci zadržavaju. U vezi sa javnim sredstvima, institucije ne pružaju neke podatke", rekao je Fabrici.

Dostupnost svim podacima u vezi sa subjektima koji se finansiraju kroz javna sredstava je važna, a osetljivi podaci treba da budu uređeni novim zakonom.

"Potreban je pažljiv nadzor nad primenom zakona u kome je transparentnost ključna stavka", zaključio je Fabrici.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je zajedničku posvećenost pristupu informacijama od javnog značaja.

"Ona inspiriše građane da ostvare prava. Potrebno je podstaći organe da rade transparentno", rekao je Oricio i ocenio da lažne vesti iskrivljuju činjenice, a pravi pristup i kritičko mišljenje su lek za informaciju.

"Mediji treba da budu slobodni. Važno je da imamo pouzdane podatke. Poverenik je institucija u koju građani imaju poverenja, a treba mu podrška drugih institucija. Oni koji treba da budu kažnjeni za sprečavanje na pristup informacija treba da budu zaista kažnjeni", napomenuo je Oricio.

XS
SM
MD
LG