Linkovi

"Novinari protiv fantoma", skup podrške za N1 ispred Vlade Srbije: Profesionalni novinari izloženi uvredama i napadima


Skup "Novinari protiv fantma", koji je u znak podrške Televiziji N1 organizovala Grupa za slobodu medija. (Foto: VOA/Veljko Popović)
Skup "Novinari protiv fantma", koji je u znak podrške Televiziji N1 organizovala Grupa za slobodu medija. (Foto: VOA/Veljko Popović)

Vlast pokušava na sve načine, vrlo ozbiljno, da likvidira Televiziju N1, a profesionalni novinari u Srbiji su pod sve većim pritiskom, no ako građani ne žele da podrže njihovu borbu za opstanak nezavisnog novinarstva, čitav njihov trud je uzaludan, rečeno je između ostalog tokom skupa "Novinari protiv fantoma", koji je u znak podrške Televiziji N1 i svim nezavisnim novinarima organizovala Grupa za slobodu medija.

Novinar BRIN-a Slobodan Gorgijev, rekao je da vlast pokušava da likvidira N1 “sa svim ovim što se dešava s Telekomom” i na druge načine

Naglasio je da se bez N1 ništa ne bi znalo šta se dešava, pošto su ostali novinari mahom u malim redakcijama.

Novinari protiv fantoma
Novinari protiv fantoma

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić takođe je rekao da Srbija ne bi znala šta se proteklih dana dešavalo sa uhapšenim uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem iz Krušika da to nije pratila i televizija N1.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da je uzbunjivač Obradović tokom boravka u ptrivoru bio u prilici da gleda televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i da zato nije mogao da zna da se iko interesuje za taj slučaj.

Bodrožić je ocenio da živmo u društvu u kojem nema slobode medija, a da Srbija, ako želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije i ostavi novinare na miru. On je rekao da su se novinari okupili ispred Vlade zbog N1, ali i svih novinara koji pokušavaju da rade profesionalno.

Ocenio je da većina u Srbiji živi kao da je u Centralnom zatvoru.

Novinarka Tamara Spaić od tužilaštva i policije zatražila da se "probude iz dubokog sna" i odgovore ko su “fantomi koji napadaju N1 i bacaju letke po gradu i pored zgrade N1”.

Novinari protiv fantma
Novinari protiv fantma

Spaić je ocenila i da su leci protiv N1 inspirisani onim što govori predsednik Aleksandar Vučić.

“Predsedniče, nije lepo da provocirate mržnju i da se bahato ponašate prema novinarima”, poručila je Spaić.

Tokom skupa, tri osobe delile su prisutnima blokčiće plave boje na kojima je pisalo "Republika N1 - Pasoš" i "Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg", što asocira na evropsko sedište N1 telvizije.

Spaić je rekla i da je poruka na lecima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1.

Glas Amerike uživo je preko svoje Fejsbuk stranice prenosio skup:

Okupljeni novinari i građani nosili su parole "Vučićeva propagandna mašinerija", "Ovaj režim ne valja, zarobljeni su mediji i država", kao i papire sa porukom "Novinari protiv fantoma" i logoe televizije Pink i tabloida.

Među okupljenima bili su i direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, urednik Danasa Dragoljub Petrović, novinar nedeljnika Vreme Stevan Ristić, profesor Rade Veljanovski, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i Nove Srbije Zoran Živković.

XS
SM
MD
LG