Linkovi

Mekalister: Srbija ne napreduje u oblasti slobode govora i medija


Sloboda izražavanja i posebno sloboda medija ostaju jedna od ključnih zamerki nacrta novog izveštaja o Srbiji koji se priprema u Evropskom parlamentu.

Prijetnje, zastrašivanja, nasilje nad novinarima u Srbiji su realnost koja ukazuje da nema napretka u oblasti slobode govora i medija, jedan je od zaključaka nacrta novog izvještaja o Srbiji, kojeg priprema izvestilac Evropskog parlamenta, njemački "narodnjak" Dejvid Mekalister.

Stvarnost daje razloga za zabrinutost, jer vrlo su rijetke presude zbog napada na novinare, iako je protiv počinilaca ponijeto više krivičnih prijava. Zato Mekalister poziva vlasti da se provode temeljite istrage napada na novinare i medije, a potom i podižu optužnice protiv počinilaca.

On ukazuje da već postoje medijski zakoni, koje treba u potpunosti i primjeniti, kao i osnažiti nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije...

Za Mekalistera, kao i za sve evropske institucije, vladavina prava, osnovne slobode su ključni element ocjene spremnosti zemlje da se pridruži EU i potom funkcioniše kao pravna država u punom smislu riječi.

"Rad na reformama i njihovo provodjenje u djelo, posebno onim na polju vladavine zakona i osnovnih prava i sloboda, ostaju najvažniji zadatak za Srbiju, pregovori o prijemu nisu niti će ikada biti kraj za sebe, dio su šireg procesa reformi".

​Očekuje se da će EP o novom izvještaju za Srbiju glasati nakon ljetnje pauze.​

XS
SM
MD
LG