Linkovi

SAD i Zapad nude Vučiću plan za Kosovo


Sjedinjene Američke Države (SAD) i zapadne zemlje dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ako je suditi po pisanju lista “Blic”.

Evidentno je da su posete zvaničnika Srbiji učestale, kao i pozivi našim političarima da gostuju u evropskim prestonicama. Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju bio je u poseti Beogradu, kao i francuski i belgijski političari. Vučić je putovao u poseti Merkel, ali i kod Vladimira Putina. U svim ovim razgovorima Kosovo je najčešće bilo glavna tema, no za sada nikakav predlog nije predstavljen javno.

Jelena Milić, Direktorka Centra za evroatlantske studije, kaže da je ovakav naslov senzacinalistički.

“Postoje konsultacije između zapadnoevropskih i partnera iz SAD kada je normalizacija u odnosima između Srbije i Kosova u pitanju. Nije nemoguće da se ovakav scenario desio, ali opet ovo je senzacionalistički naslov,” kaže Milić u izjavi za Glas Amerike.

List "Blic" navodi da je plan bolji po Srbiju od svih ranijih, ali da i dalje nije prihvatljiv za Vučića, te da nije ništa odgovorio predlagačima.

"SAD i zapadne zemlje su dostavile svoja načela i principe, ali je za nas to nedovoljno dobro. Ne možemo da dobijemo nijednu opštinu, ZSO će dobiti statut, ali se ne zna koji će status imati", rekao je neimenovani izvor "Blica", za kojeg list navodi da je "upoznat sa detaljima predloga".

Milić objašnjava da nikakva ponuda nije sada kod Vučića na stolu oko koje bi on lomio glavu, odnosno ponude svakako jesu na stolu u pregovaračkom procesu.

“Ja nisam upućena apsolutno u sadržaj tog teksta, ali prateći vrlo očit kontinuitet SAD, Stejt dipartmenta i Bele Kuće prema Ukajini i Zapadnom Balkanu, pa na kraju i prema NATO-u, mnogi su se ovde ponadali da toga neće biti. To sve ne predstavlja izenađenje, ne predstavlja ni iznenađenje ni kontinuitet Nemačke spoljne politike, u tom smislu Vučić nije trebao da bude zatečen,” kaže Milić.

Ona objašnjava da Srbija mora da bude svesna toga koliko je značaj neprijateljskog delovanja Rusije u Evropi i protiv NATO-a i protiv zemalja članica EU, “koliko daju značaj neprijateljskom delovanju kroz širenja laži”.

"Na Vučićev sto je stiglo više od onoga što je Srbija dobijala ranije, što je u celoj situaciji pozitivna okolnost, ali to za njega i dalje nije prihvatljivo. Svestan je da je ovo nepristojna ponuda Zapada sa kojom on ne može da izađe pred građane", navodi sagovornik "Blica".

U sastavljanju ovog non pejper dokumenta, nabraja list, učestvovali su Ves Mičel, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Helga Šmit i predstavnik Velike Britanije.

Prema navodima "Blica", Ves Mičel je delove plana predstavio i srpskim NVO, otvoreno rekavši da Srbija mora to da prihvati.

"Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju", piše "Blic" da je Mičel rekao nekolicini predstavnika NVO sektora.

Prema navodima izvora lista, na jednom sastanku je čak govorio o novcu i pominjao sumu koju bi Zapad mogao da da za prihvatanje ovog plana.

XS
SM
MD
LG