Linkovi

Poslanik Bundestaga u Beogradu: EU ne želi novi Kipar


Poslanik Bundestaga u Beogradu: EU ne želi novi Kipar
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum boravio je u Beogradu, gde je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem protekao je znaku kosovskog problema, a pred novinarima Vučić i Krihbaum su govorili i o sastanku kvinte, na kojem su - prema pisanju medija - dogovoreni principi za rešavanje problema Kosova.

Zahtevam od svih strana da su spremni za kompromis i očekujem da se dogovori poštuju i realizuju, poručio je predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije, on je objasnio da postoje dve mogućnosti: jedna je da sa zemljom kao što je Kosovo postoji zamrznut konflikt uz pitanje da li je to stvarnost budućnost regiona. Ili je možda druga mogućnost, koja daje šansu da u evropskom regionu, gde je mir i stabilnost, otvaramo mogućnost za buduće generacije, rekao je Kihbaum.

Prema njegovim rečima, Srbija je na evropskom putu i na njemu nije sama, jer ima podršku Nemačke i drugih:

"Budućnost celog regiona, i to sam sasvim siguran, biće u Evropskoj uniji. A mora se reći i sledeće - nerešene konflikte ne možemo da uvezemo u EU. Kipar je tu primer, i moram otvoreno da kažem da nemam volje da postoji još jedan Kipar", rekao je nemački poslanik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je stav da je Srbija spremna na kompromis, a ne za ucene i pretnje, da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Prištini "ne pada na pamet" da ispuni svoju jedinu obavezu, kao i da će građani Srbije, kako je rekao, "imati prilike da se izraze o onom što budemo mislili da jeste racionalno i kompromisno rešenje".

On je dodao i da planira da ide u Sofiju na sastanak o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, a na pitanje o saopštenju Srpske pravoslavne crkve o Kosovu, Vučić je rekao da veoma poštuje crkvu, ali da u tom saopštenju ne vidi nikavo rešenje:

"Sve sam video i sve poštujem, samo nisam nigde video šta je to rešenje. Rešenje je da sve negiramo, rešenje je da budemo protiv svega, rešenje je, znači da imamo zamrznut konflikt. I da čekamo neko bolje vreme. Koje bolje vreme? Kad nas bude pet miliona, ili kad nas bude tri miliona", dodao je Vučić.

Novinare je interesovao i jučerašnji sastanak kvinte gde su, kako prenose mediji, dogovoreni principi rešavanja kosovske krize - Krihbaum je rekao da je plodno kada se diplomate sastaju, ali da o takvom dogovoru on lično ne zna ništa i ne veruje da postoji.

Vučić je odgovorio da ima određena saznanja da se nešto zbivalo, a šta tačno - saznaćemo narednih dana, dodao je. Rekao je da oko saglasnosti Amerika i četiri evropske zemlje ne moraju mnogo da se muče, jer o svemu što se tiče Kosova misle isto kao i Albanci.

"U problemu smo šta oni očekuju, naš interes nije da ulazimo u sukob sa zapadnim svetom ili bilo kim, naprotiv, ali apelujem da uzmu u obzir i naš interes", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG