Linkovi

Fabrici: Potrebna je nulta tolerancija korupcije


Srbija jedna od zemalja uz SAD i Veliku Britaniju koja uzbunjivačima pruža besplatnu pravnu pomoć, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da se Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje na način koji je za pohvalu.

Na konferenciji o uzbunjivačima i novinarima u borbi protiv korupcije, koja je u utorak održana u Beogradu, Vučić je rekao da se vide prvi rezultati uvedenog običaja da nevladina organizacija Pištaljka, u saradnji sa nadležnim institucijama organizuje sertifikovane obuke sudije, tužilaca i advokata.

“Donete su presude, uzbunjivači dobijaju zaštitu pred sudom i svima je jasno da taj proces unazad neće ići”, dodao je Vučić.

On je istakao da je potrebno da se ukazivanje na nepravdu raširi na čitavo društvo i da se nada da je srpsko društvo prepoznalo tu potrebu.

Po njegovim rečima, zdravstvu ide 20 odsto budžeta, to jest oko dve milijarde evra, od čega samo na plate ide oko 400 miliona evra. “To je najširi prostor od svih društvenih oblasti za svakojaku vrstu korupcije”, upozorio je Vučić.

Kako je primetio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, dobro je da su na istoj konferenciji predsednik Srbije, sudije, nevladine organizacije, novinari, jer se i poglavlju 23 ukazuje da je za borbu protiv korupcije potrebna saradnja i koordinacija svih ključnih aktera

On je podsetio da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju konstatovala da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv korupcije, ali i da je potrebno da se ostvari kredibilan rezultat u primeni, da se ojačaju institucije, ali i usvoji novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

“Parcijalni pristup nije opcija, potrebna je nulta tolerancija korupcije”, rekao je Fabrici i dodao da je EU ponosna što je mogla da podrži četvorogodišnji projekat pravne zaštite uzbunjivača, obezbedi trening i obuku sudija.

Takođe, šef Delegacije EU u Srbiji je ocenio da novinari igraju važnu ulogu u celom procesu, da istraživački novinari traže istinu, i da im zato treba garantovati slobodu.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je izneo podatak da je period do stupanja zakona na snagu iskorišćen za obuku sudija za suđenja u slučajevima, i da je 1.200 sudija i 300 sudijskih pomoćnika prošlo obaveznu obuku. Tokom trogodišnje primene zakona, dodao je Milojević primljeno je 568 predmeta zaštite uzbunjivača, rešeno je 497 slučajeva, a nerešen je 71 predmet.

Uzbunjivač koji trpi odmazdu treba da dobije zaštitu, rekao je Milojević i naglasio da će sud ukazati i na moguće izmene zakona.

Glavni i odgovorni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović je podsetio da je pre tačno tri godine počela primena Zakona o zaštiti uzbnjivača, koji je, po njegovim rečima, postao "zlatni standard" u Evropi,

Pištaljka je učestvovala u pisanju tog zakona, dodao je Radomirović i ukazao da i druge zemlje žele da sada probaju isto, uključujući i obuku sudija za zaštitu uzbunjivača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG