Linkovi

Mekalister: O broju otvorenih poglavlja odlučuju članice EU


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 24. maja 2018.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 24. maja 2018.

Ova godina je ključna za Srbiju i region, a stavljanje fokusa EU na Zapadni Balkan pruža priliku da se evropska perspektiva pretoči u stvarnost – poručio je u četvrtak u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem on je rekao da Srbija mora da iskoristi novi zamah za reforme u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa i osnovnih prava, normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i da trajna stabilnost zahteva usredsređivanje pažnje na pomirenje i dobrosusedske odnose.

Podsećajući da je Srbija do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja, Mekalister je objasnio da o tome koliko će poglavlja biti otvoreno ne odlučuje Evropski parlament, ili on, već zemlje članice EU.

“Uloga Srbije u regionu, posebno u okviru Berlinskog procesa, više je nego dobrodošla. Znam da će Srbija pratiti svoju evropsku agendu, jer je to Vučić nedavno vrlo jasno rekao”, rekao je Mekalister i dodao da je počeo rad na izveštaju za Evropski parlament, čije prvo predstavljanje očekuje 12. juna, a potom i 3. septembra, da bi izveštaj konačno bio usvojen u novembru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da za Srbiju veliki problem ostaje odnos sa Prištinom.

“Bićemo spremni u svakom trenutku da razgovaramo sa Albancima o postizanju kompromisa, ali se pre toga nadamo i očekujemo da će biti ispunjen Briselski sporazum”, rekao je Vučić i ukazao da je glavni albanski pregovarač Avni Arifi ponovo rekao da Priština ne želi da gubi vreme u primeni sporazuma i stvaranju Zajednice srpskih opština.

“On govori da Albanci imaju, ne samo hrabrosti i drskosti, već i nečiju podršku da ne ispunjavaju ono što potpišu”, smatra Vučić.

“Ako neko neće da poštuje međunarodno-pravne ugovore, onda vam je jasno koliko bi problema i naše stanovništvo imalo na Kosovu i Metohiji i sa koliko drugih problema ćemo se suočavati ako taj problem ne rešimo što pre”, predočio je Vučić.

On je dodao da će dati sve od sebe, da neće da haje za svoju političku karijeru kako bi se izborio protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da je zamrznuti konflikt za Kosovo dobar.

Vučić je rekao da neće donositi odluku protiv srpskog naroda, već da će gledati da ubedi većinu naroda da su mir i stabilnost mnogo važniji od bilo čega drugog.

Mekalister i Vučić su pohvalno govorili o stanju privrede Srbije, a evropski zvaničnik je rekao i da je došao, jer voli da bude u Srbiji i zato što želi da je razume sve bolje.

XS
SM
MD
LG