Linkovi

Veze sa kriminalom i korupcijom prisutne na svim nivoima vlasti


Učesnici skupa posvećenog reviziji akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24
Učesnici skupa posvećenog reviziji akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24

Plan Srbije je da do kraja ove godine završi reviziju Akcionog plana za poglavlje 24, da ispuni prelazna merila do 2021. i da dve godine kasnije zatvori to poglavlje, rečeno je na skupu u Beogradu. Takođe, istaknuto je da je iz prvog Akcionog plana ispunjeno više od 50 odsto aktvinosti.

Evropska unija će na osnovu stanja u oblastima vladavine prava i bezbednosti procenjivati da li je Srbija spremna za članstvo, izjavila je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i dodala da je EU ponudila da Srbiju, iako nije članica, uključi u ministarske sastanke posvećene važnim bezbednosnim problemima.

Srbiji se nude dodatna sredstva i mogućnost uključenja u evropsku bezbednosnu zajednicu i pre nego što postane članica EU, rekla je Stojanović Gajić na skupu posvećenom reviziji akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24, koji je u petak održan u Beogradu.

Istovremeno, ona je ukazala i na zamerke koje stižu iz Brisela, a pre svega se tiču slobodnog pristupa informacijama, kao i borbe protiv kriminala i korupcije:

"Možda je zanimljivo iz ugla građanskog društva, da je prvi put EU stavila oštru ocenu da su veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom prisutne na svim nivoim vlasti, i dovode do isprepletanosti javnih i privatnih interesa, što kod građana stvara osećaj nekažnjivosti i nejednakosti. Dakle, to je opis zarobljene države, kao specifičnog problema - ne samo Srbije, već svih zemalja regiona", rekla je Sonja Stojanović Gajić.

Kako je objasnila šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 treba da budu revidirani do kraja godine, a aktivnosti u okviru poglavlja 24 moraju pratiti kretanja u poglavlju 23.

Ona je rekla da su u novom Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina EU pomereni ciljevi sa 2018. na 2021, jer su, prema njenim rečima, u prvom akcionom planu postavljeni nerealni rokovi i nisu predviđeni dovoljni kapaciteti za sprovođenje aktivnosti:

"Naš plan nije brzo, i po svaku cenu kretanje ka EU, nego ono na čemu ovde svi zajedno insistiramo, i ako se oko nečega slažemo, tu se slažemo. A to je da ove sve mere budu dostupne nama kao građanima i građankama Srbije", rekla je Miščević.

Ona je konstatovala da je Unija postala više usmerena na bezbednost, kako unutrašnju, tako i spoljnu. A kada se radi o zakonima u oblasti bezbednosti, koje je Srbija usvojila ili planira da donese, ona je rekla da u toj oblasti ne postoje jasna i precizna pravila, već država bira model koji postoji u EU.

XS
SM
MD
LG