Linkovi

Uprkos tenzijama, Crnogorci u miru slave Badnje veče


Vjernici SPC nalažu badnjake ispred Sabornog hrama u Podgorici
Vjernici SPC nalažu badnjake ispred Sabornog hrama u Podgorici

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori u ponedjeljak su mirno proslavili Božić, uprkos tenzijama koje su obilježile protekle dvije nedjelje zbog svakodnevnih protesta vjernika SPC, nezadovoljnih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji ta crkva smatra uvodom u nacionalizaciju njene imovine.

Na Cetinju su održana dva paralelna nalaganja badnjaka rivalskih crkava, Srpske pravoslavne crkve ispred Cetinjskog manastira i Crnogorske pravoslavne crkve ispred obližnjeg dvorca kralja Nikole, uz desetine policajaca koji su sprječavali kontakt izmedju njih.

Nekoliko hiljada vjernika SPC u Podgorici pozdravio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poručujući da se "rasplamsao oganj Božje ljubavi u Crnoj Gori... gdje se mislilo da je Bog nestao, da je ubijen", i gdje su stotine hramova "bili pretvorili u štale... ili klozete", pa obnovljeni u posljednje tri decenije.

"I šta bi sad htjeli, da crkve Božje opet pretvore u klozete?", upitao je Amfilohije, koji je ocijenio da je veliki broj vjernika koji se okuplja u crnogorskim gradovima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazao da se "narod vraća sebi i pravoslavnoj vjeri", te da crkva u Crnoj Gori "nije od juče, već od vremena careva Konstantina i Justinijana".

Na Cetinju se okupljenim vjernicima rivalske CPC obratio njen poglavar Mihailo, koji je pozdravio usvajanje Zakona o slobodi vjerospovijesti, poručujući "neka on bude temelj pravih vjerskih sloboda, pravde i istine za sve vjerujuće ljude i sve građane Crne Gore na njenom evropskom putu".

"Ovaj zakon je, nakon referenduma i ulaska u NATO, najveći iskorak na evropskom putu Crne Gore", rekao je Mihailo.

XS
SM
MD
LG