Linkovi

Lokalni izbori u BiH: SDA gubitnik u Sarajevu, SNSD u Banjaluci


Biračko mesto u Sarajevu, 15. novembar 2020.

Prvi čovek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović priznao je izborni poraz u Sarajevu, gde su izgubili načelničke pozicije u opšinama Centar, Novo Sarajevo, ali i na Ilidži. Tu je pobedila koalicija stranaka Narod i pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je priznao poraz u Banjaluci, gde poziciju gradonačelnika preuzima Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa.

"Nisam srećan i tužan sam što smo izgubili Banjaluku na mestu gradonačelnika”, rekao je Dodik.

Mićo Mićić izgubio je gradonačelničku poziciju u Bijeljini. Tu je pobedu proglasila Srpska demokratska stranka, čiji je kandidat Ljubiša Petrović.

U Zenici je pobedu proglasio nezavisni kandidat Fuad Kasumović, a u Tuzli Jasmin Imamović, kandidat Socijaldemokratske partije. Obojica su zadržali pozicije.

Izborni rezultat u Srebrenici još nije jasan.

Kada je riječ o kandidatima Hrvatske demokratske zajednice, gradonačelnike i načelničke pozicije su prema nezvaničnim rezultatima, zadržali u Širokom Brijegu, Čapljini, Stocu, Grudama, Ravnom, Čitluku, Ljubuškom, Neumu i Posušjum, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nepravilnosti

Izlaznost birača razini Bosne i Hercegovine iznosila je 50 posto, navela je Centralna izborna komisija.

"Mogu reći da smo mi relativno zadovoljni onim kako je protekao izborni dan. Mogu reći da su izbori provedeni u većini izbornih jedinica bez većih problema, a da su problemi koji su nam prijavljivani uglavnom problemi koji su se pojavljivali u prethodnim izbornim ciklusima", rekao je Bakalar.

Prema njegovim riječima, Operativni štab je primio 116 prijava o incidentima. Bakalar je rekao da će detaljnije o tome biti govora u narednom periodu.

Koalicija Pod lupom, koja posmatra izbore, navodi da su njeni posmatrači evidentirali 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana.

Kažu da su na 12 biračkih mesta uočili da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića, da jedna osoba glasa više puta ili da jedna osoba glasa u ime osobe koja se ne pojavi na biračkom mestu.

Na 19 biračkih mjesta, kako je saopštila Koalicija, dešavalo se otvoreno nagovaranje na glasanje.

Na dve lokacije registrovali su "bugarski voz", odnosno da osoba dolazi na popunjenim listićem, a izlazi sa praznim. Ova pojava uočena je u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko Distriktu.

"Obe situacije su pravovremeno riešene", kažu iz Koalicije.

Ovo su samo neke nepravilnosti koje je Koalicija uočila, a više o prevarama možete pročitati u izvještaju Koalicije objavljenom u 16.30 sati.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson posetio Koaliciju Pod Lupom.

"Veliko hvala svima koji pomažu da ovi izbori budu pošteniji i transparentniji!”, navodi Ambasada na Tvitteru.

Danas je stigla i vest da je preminuo kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika Opštine Travnik Mirsad Peco, nakon što je bio pozitivan na Kovid 19.

Iz Centralne izborne komisije za Radio Slobodna Evropa su rekli da utvrđuju daljnju proceduru u tom slučaju.

Na posljednjim lokalnim izborima održanim prije četiri godine izlaznost birača bila je ukupno blizu 55 posto.

XS
SM
MD
LG