Linkovi

U Banjaluci obeležen Dan Republike Srpske, prisustvovala visoka delegacija Srbije


Zvanice posmatraju svečani defile organizovan povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2020.
Zvanice posmatraju svečani defile organizovan povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2020.

Povodom Dana Republike Srpske u četvrtak je u Banjaluci održan svečani defile kojem je, osim najviših zvaničnika tog entiteta, prisustvovala i visoka delegacija Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, generalnim sekretarom predsednika Srbije Nikolom Selakovićem i načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem.

Obraćajući se na svečanosti, Ana Brnabić je rekla da u eri permanentne globalne nestabilnosti, "Republika Srpska je za vas sinomim za mir, stabilnost i sigurnost". Ona je navela dešavanja u Crnoj Gori posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, koji se, kako je ocenila, tumači kao diskriminacioni zakon za Srpsku pravoslavnu crkvu:

"Bez obzira na izazove, Srbija i mi Srbi, gde god živeli, moramo da nastavimo proaktivnu i odgovornu politiku kada je u pitanju saradnja sa svima u regionu. I mudru i strpljivu politiku kada je reč o očuvanju identiteta i praba Srba u regionu."

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na svečanoj akademiji da je Republika Srpska slobodna, demokratska, parlamentarna, "ali isto tako hrišćanska republika".

Po njegovim rečima ne sme se bežati od integracije sa Srbijom, i da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje i da će doći vreme kada se o tome može slobodno govoriti.

Zvanice na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2020.
Zvanice na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2020.

A iz Federacije BiH stižu i reakcije na događaj u Banjaluci - bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je prilikom današnje posete memorijalnom centru Potočari ocenio da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH i da je obeležavanje tog dana protivustavno i protivzakonito.

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je visokog predstavnika u BiH da preduzme sankcije protiv organizatora obežavanja 9. januara zbog, kako je naveo, kršenja odluka Ustavnog suda BiH, a time i Dejtonskog sporazuma, kao i ugrožavanja mira u BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini podsećaju da je Ustavni sud BiH još 1992. godine utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno, a svim političarima je upućen apel da pokažu odgovornost i da se uzdrže od negativne retorike i delovanja.

XS
SM
MD
LG