Linkovi

Hrvatska traži sveobuhvatnu raspravu u EU o Zapadnom Balkanu


Arhiva - Pristalica pokreta "Puls Evrope" drži zastavu Evropske unije, u Berlinu, 15. marta 2017. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Arhiva - Pristalica pokreta "Puls Evrope" drži zastavu Evropske unije, u Berlinu, 15. marta 2017. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u ponedeljak je u Luksemburgu najavio da će tražiti da šefovi diplomatija zemalja članica EU na jednom od sledećih sastanaka održe sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu.

Grlić Radman je po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU koji su se danas okupili u Luksemburgu istakao da odnosi Srbije i Kosova nisu jedini izazov u tom regionu, javlja HINA, a prenosi FoNet.

"Spomenuo bih Bosnu i Hercegovinu kojoj i nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma treba pomoći kako bi rešila izazove na evropskom putu", rekao je Grlić Radman.

Specijalni izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, koji će u sledećih nekoliko dana posetiti obe zemlje, upoznaće ministre s najnovijim razvojem događaja u tom dijalogu.

"Lajčak ima našu punu podršku za svoje napore. Nadam se da će Srbija i Kosovo postići sveobuhvatni sporazum jer status kvo nije opcija", rekao je Grlić Radman.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće i o odnosima s Rusijom, o mogućnosti dodatnih sankcija protiv odgovornih za izborne prevare i nasilje u Belorusiji i o sankcijama za odgovorne za trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG