Linkovi

Ambasada Hrvatske u Crnoj Gori osudila kačenje “trobojke” na svojoj kapiji


Ambasada Hrvatske u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)
Ambasada Hrvatske u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)

Ambasada Republike Hrvatske u Crnoj Gori najoštrije je osudila sinoćnje kačenje “trobojke” na kapiji Ambasade u Podgorici, dok je policija privela pa pustila na slobodu, dvojicu od trojice počinioca sa fotografije koju su objavili lokalni mediji.

"Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori najoštrije osuđuje čin huliganske provokacije pokušaja vješanja tuđe zastave na ogradu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori".

Iz Ambasade su naveli da "zahvaljuju Upravi policije Crne Gore na brzoj reakciji, identificiranju i procesuiranju počinitelja".

Uprava policije saopštila je da je podgorička policija privela dvije osobe koje su pokušale da okače zastavu “trobojku” na ogradu Ambasade Republike Hrvatske u Podgorici.

“Sinoć oko 22,00 časa, tri lica su primijećena kako pokušavaju da na navedenu ogradu okače zastavu, a koja su se nakon dolaska policije dala u bjekstvo”, saopštila je policija.

Prema navodima Uprave policije, u Centar bezbjednosti Podgorice privedeni su S.K. (26) i M.R. (24), od kojih su prikupljena obaveštenja, a “o događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je naložio da se lica saslušaju”.

“Nakon prikupljenih obavještenja državni tužilac je obavješten o sadžini i naložio da se privedena lica puste te da se preduzmu aktivnosti na identifikaciji i pronalasku trećeg lica i naložio preduzimanje drugih aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju ovog događaja”, navodi UP I dodaje da su u toku dalje policijsko – tužilačke aktivnosti u izviđajnom postupku.

MVP: Čin primitivnog nacionalizma

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da najsnažnije osuđuje sinoćnji akt provokacije usmjeren prema diplomatskoj misiji Republike Hrvatske u Podgorici.

U saopštenju za javnost MVP “sa žaljenjem konstatuje” da sinoćnji događaj kod Ambasade Hrvatske u Podgorici “predstavlja još jedan čin primitivnog nacionalizma, etničkog i političkog radikalizma kojima u kontinuitetu svjedočimo”, ocjenjujući da je “krajnji cilj ugrožavanje građanskog i multietničkog karaktera Crne Gore”.

"Ali, ne manje, i narušavanje odnosa između dvije susjedne, prijateljske i savezničke države. Crna Gora će, kao država domaćin, odlučno zaštititi bezbjednost i integritet diplomatsko-konzularnih predstavništava i njihovog osoblja u našoj zemlji”, kažu u MVP i dodaju da, “na toj liniji, pozdravljaju brzu i efikasnu reakciju Uprave policije u otkrivanju i privođenju počinilaca".

XS
SM
MD
LG