Linkovi

Lavrov u Beogradu: Rusija se zalaže za poštovanje Rezolucije 1244


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Foto: Video greb)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Foto: Video greb)

Rusija se zalaže za to Rezolucija 1244 bude u temelju traženju svakog dogovora Beograda i Prištine, izjavio je danas u Beogradu ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i dodao da se Moskva zalaže za kompromis, a da uloga EU kao posrednika u dijalogu ima praktične rezultate.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir, Lavrov je pozdravio posvećenost Beograda očuvanju vojne neutralnosti, kao i tome da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama:
"Zalažemo se za to da Rezolucija 1244 bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo našu zainteresovanost u tome. Uloga EU kao posrednika imala je neke praktične rezultate. Ulogu posrednika je odobrila Generalna skupština UN i EU treba da je realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu Prištine oko svih dogovora koji su bili postignuti pre više godina, uključujući i obavezu da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je od ruskog ministra spoljnih poslova dobio značajne informacije na osnovu kojih može iz drugačijeg i objektivnijeg ugla da sagleda situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

On se zahvalio da podršci Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da je odnos recipročan. Takođe, on se zahvalio i na pomoći Rusije u jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji:"Razgovarali smo o situaciji u Evropi, razgovarali smo o svemu što je povezano sa pozicijom Srbije. Dobio sam i određena značajne informacije od ministra Lavrova. Kao što rekoh i nije me sramota - uvek mnogo toga naučim. Ali smo dobili određene informacije i sa druge strane, iz jednog drugačijeg ugla možete na objektiviniji način da sagledate situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Govoreći o situaciji sa gasom, Vučić se osvrnuo na političke pritiske sa Zapada u pogledu kupovine ruskog gasa - tom prilikom on je rekao da će Srbija da kupuje najbolji i najpovoljniji gas i da od Zapada nije dobio bolju ponudu.

"Mi smo preko Ukrajine i Mađarske dobijali ruski gas i to je za nas bilo najpovoljnije i najjevtinije", rekao je Vučić pred novinarima i najavio da će do kraja godine Srbija da pusti gasovod u rad.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažu venac na Groblju oslobodilaca Beograda, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Video greb)
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažu venac na Groblju oslobodilaca Beograda, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Video greb)

Situacija u Bosni i Hercegovini je takođe bila tema ovog sastanka, a reagujući na odluku bošnjačkog i hrvatskoh člana Predsedništva BiH da bojkotuju susret sa ruskim zvaničnikom, sam Lavrov je ocenio da su se na talav potez odlučili po nečijem nalogu i da time izražavaju interese nekih spoljnih snaga.

A tokom dana, Vučić i Lavrov su posetili hram Svetog Save, a na spomen groblje oslobodilaca Beograda položili su vence i prisustvovali paljenju večne vatre koja je preneta za ovu priliku iz Rusije.

Sa ruskim šefom diplomatije su se sastali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

XS
SM
MD
LG