Linkovi

Kosovo proslavilo 12 godina od proglašenja nezavisnosti


Ulice okićene zastavama povodom obeležavanja 12 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova ( Foto: AP /Visar Kryeziu)
Ulice okićene zastavama povodom obeležavanja 12 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova ( Foto: AP /Visar Kryeziu)

Na Kosovu je brojnim manifestacijama obeleženo 12 godina od proglašenja nezavisnosti. Održana je i svečana sednica kosovskog parlamenta kojoj nisu prisustvovali srpski poslanici, ali ni predsednik Kosova Hašim Tači.

Kao i svakog 17. februara u proteklih 12 godina na ulicama Prištine slavlje. Igralo se i pevalo. Međutim ima i onih koji smatraju da nema previše razloga za slavlje. Evo šta kažu neki građani Prištine:

“Pa vidiš sama da nema ništa, da je sve propalo. Nije baš sve propalo, ali kako smo mislili da će da bude sad nije. Trebalo je drugačije da bude, jer je ovde bio ceo svet, ceo svet je snabdevao, a od toga nema ništa. Kao 20 godina pre rata, kao danas”.

“Nezaposlenost mladih ljudi to je prvo. Drugo možda ove vize. Posle će možda da bude malo bolje i za mlade i za ljude koji hoće da rade. Ovo drugo možda nije baš sve dobro, ali biće možda dobro”.

“Najveći problem je što naši političari nisu ujedinjeni. i Albanci, i Srbi i ostali. Treba svi zajedno da budu, pa da se ide napred. Samo napred drugo nema. Ako gledamo nazad onda će biti loše”.

“Biće bolje, ništa drugo ne znam. Bolje će da bude”.

U kosovskom parlamentu, koji je pre 12 godina proglasio nezavisnost Kosova, u ponedeljak je održana svečana sednica, gde je pored kosovske zastave, bila istaknuta i zastava Oslobodilačke vojske Kosova. Ovoj sednici nisi prisustvovali srpski posalnici, ali ni predsednik Kosova Hašim Tači.

„Ranije '90-ih godina mi smo sanjali slobodno Kosovo, a danas se snovi naših građana odnose na ekonomski razvoj, transparentnost i zajedno sa institucijama zemlje ove želje ćemo ispuniti. Obezbedićemo kvalitetno obrazovanje za naše mlade i stvoricemo mogućnosti za razvoj. Danas je Kosovo više nego ikada odlučno da se integriše u evropsku zajednicu i da bude centar stabilnosti u regionu“, rekla je predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i pedsednica kosovskog parlamenta obišli su grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, kao i “Memorijalni kompleks Adem Jašari”, u selu Prekaze. Kurti i Osmani učestvovali su i na ceremoniji pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koje je nekoliko sati kasnije obišao i predsednik.

XS
SM
MD
LG