Linkovi

Aleksa Bečić novi predsjednik Skupštine Crne Gore


Novi predsjednik parlamenta Aleksa Bečić (Foto: RFE)

Lider Demokrata i koalicije Mir je naša nacija, Aleksa Bečić, izabran je u srijedu za novog predsjednika Skupštine Crne Gore, a njegov izbor podržalo je 45 poslanika od 76 koji su glasali u 81-članom parlamentu.

Predsjedavajući sjednice Miodrag Lekić saopštio je da je na glasanju za šefa parlamenta od 71 ubačenog listića važećih bilo 46, od čega 45 glasova za i jedan protiv izbora Alekse Bečića.

Za izbor Bečića glasali su poslanici tri koalicije koje čine većinu - Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, Bošnjačke stranke i Albanske liste, protiv je bio poslanik Liberalne partije a uzdržani poslanici DPS-a, SD-a, SDP-a i poslanik Albanske koalicije Jednoglasno.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno, tako mi Bog pomogao", rekao je Bečić nakon što je izabran. "Neopisiva je čast biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela”.

Prema njegovim riječima, parlament ne smije “nikada više biti protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore”, navodeći da je parlament “temelj i krov Crne Gore i duša demokratije i to niko ne smije ugroziti”.

Nepoštovanje, netoleranciju i svađe treba da zamijeni dijalog i tolerancija", istakao je Bečić.

Konstitutivna sjednica novog parlamenta

Novi crnogorski parlament održao je u srijedu konstitutivnu sjednicu na kojoj su verifikovani mandati 81 poslanika osvojeni na parlamentarnim izborima 30. avgusta na kojima su većinu ostvarile tri koalicije - Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

URA: Krivokapića za mandatara podržava 41 poslanik

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA), član koalicije Crno na bijelo, objavila je forografiju dokumenta na kome su svi poslanici nove parlamentarne većine potpisom podržali Zdravka Krivokapića za mandatara nove Vlade Crne Gore.

Iz URA-e su čestitali svim građanima, navodeći da će Krivokapić biti “prvi demokratski premijer Crne Gore”.


Nakon otvaranja sjednice i intoniranja nacionalne himne kome nije prisustvovao dio koalicije Za budućnost Crne Gore, predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović podnio je parlamentu izvještaj o rezultatima izbora i verifikovao mandate poslanika.

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35", saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović, a predsjedavajući sjednicom Miodrag Lekić rekao da danas “počinje nova stranica crnogorskog parlamentarizma”.

Poslanik Demokratskog fronta iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Milan Knežević, rekao je da će poslanici tog saveza podržati izbor nosioca liste Mir je naša nacija, Alekse Bečića za predsjednika parlamenta, kao i Zdravka Krivokapića, prvog na listi ZBCG, za mandatara za sastav nove vlade.

“Imam konstruktivan predlog, da Demokratski front podrži gospodina Aleksu Bečića za predsjednika Skušpštine, a Zdravka Krivokapića, nosioca naše liste za mandatara Vlade”, rekao je Knežević i dodao da tu koaliciju “ne interesuju fotelje, već samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”.

Predlog Demokratskog fronta, najbrojnijeg člana ZBCG koja će u novom parlamentu imati 27 poslanika, podržali su i nosioci lista koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović i Mir je naša nacija.

Lider ZBCG, Zdravko Krivokapić, je nakon prvog dijela sjednice rekao novinarima će na izborima 30. oktobra prvi put dogodila demokratska smjena vlasti, kao i da on ne želi da bude poraženih.

“Nije bitan lični partijski ili bilo čiji interes, bitan je interes ovog naroda. Ako tako budemo gledali, Crna Gora mora biti drugačija, moramo svi da damo doprinos, i vlast i opozicija”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da "realnost određenog trenutka nalaže određene ustupke", pozivajući sve da doprinesu “da nova vlada bude vlada povjerenja kojoj građani treba da vjeruju, i da znaju da ona neće raditi u interesu bilo kojih klanova kriminalaca ili političkih grupacija, nego isključivo za dobrobit svakog gradjanina”.

U novom sazivu parlamenta DPS ima 30 mandata, ZBCG 27, Mir je naša nacija deset, Crno na bijelo četiri, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva, i po jedan mandat Albanska lista i Albanska koalicija Jednoglasno.

“Nećemo da dijelimo građane ni po naciji, ni po vjeri, ni po mišljenju, nego da gradimo skladnu Crnu Goru u kojoj će svako naći svoje mjesto i imati mogućnost da se dokazuje, i stalno unapređuje”, rekao je Krivokapić, poručujući da je cilj “da gradimo Crnu Gori koja će biti svijetli primjer u okruženju”.

Krivokapić je ocijenio da je “jedina prednost male države što ona može biti najbogatija” i dodao da je “obaveza (nove većine) da Crna Gora liči na Luksemburg”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG