Linkovi

Evropska unija pozvala Kosovo da obezbedi dovoljno vremena za zamenu srpskih tablica


Prelaz Jarinje između Srbije i Kosova (Foto: Reuters/Ognen Teofilovski)
Prelaz Jarinje između Srbije i Kosova (Foto: Reuters/Ognen Teofilovski)

Evropska unija pozvala je Prištinu da obezbedi dovoljno vremena za primenu pravila po kom bi pripadnici srpske zajednice, koji žive na severu Kosova, trebalo u roku od dva meseca da preregistruju svoja vozila na kosovske tablice.

"Važno je da se omogući dovoljno vremena za primenu plana koji treba da se priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima na koje se odnosi u skladu sa dobrom evropskom praksom", saopštio je portparol Evropske komisije.

Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su mnogo duže vremenske rokove za preregistraciju, što bi trebalo da pruži smernice za proces koji je sada odvija”, navedeno je u saopštenju.

Evropska unija apelovala je na obe Kosovo i Srbiju da koriste dijalog, uz posredovanje Evropske unije, kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja – uključujući im ona u vezi sa registarskim tablicama.

Predsednik odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister ocenio je da će građani imati koristi od dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u dijalogu koji vodi u Evropsku uniju.

"Od danas, putovanja između Srbije i Kosovo biće lakša za dotične građane. Ljudi će imati koristi od dogovora predsednika Vučića i premijera Kurtija u dijalogu koji vodi EU", naveo je Mekalister na društvenoj mreži Tviter.

Od prvog septembra počela je primena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila građana sa severa Kosova koja su ranije bila registrovana na teritoriji Srbije.

U danu početka primene te odluke kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je na preregistraciju vozila sa tablice, koje koriste akronime Srbije za kosovske gradove, označivši ih, kako se izrazio, zaostavštinom Miloševićevog režima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima omogućava upotrebu kosovskih ličnih i da se Srbija sa tim sagalsila zbog olakšavanja slobode kretanja pojedincima.

Vučić je istakao da se to ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ponovio je i da u vezi sa pitanjem tablica nema nikakvih dogovora, što znači da Priština od 1. septembra počinje da sprovodi njihovu zamenu.

Za sada, između Kosova i Srbije, važi privremeni sporazum, koji podrazumeva prelepljivanje državnih simbola na registarskim tablicama uoči prelaska u jednu ili u drugu državu.

Dve strane su prošle subote postigle sporazum o izlazno-ulaznim dokumentima prema kom građani dve države lične karte mogu da koriste za ulazak na Kosovo, odnosno Srbiju.

Građani Prištine i Gračanice o sporazumu o izlazno-ulaznim dokumentima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Tome je prethodila odluka kosovskih vlasti da građanima srpske nacionalnosti, koji su za ulaz na Kosovo koristili srpska dokumenta izdaju privremene isprave – što je bila reciprocicetna mera na istovetnu praksu Srbije koju je primenjivala od 2011. godine.

Kosovo od proglašenja nezavisnosti nastoji da tamošnja srpska zajednica prihvati autoritet Prištine u vezi sa birokratskim pitanjima.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, dok većina Srba sa severa Kosova Beograd, a ne Prištinu, smatraju prestonicom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Kosovsku samostalnost ubrzo su priznale vodeće države Zapada - među kojima su prve bile Sjedinjene Države. Međunarodni sud pravde je na upit Srbije 2010. presudio da Kosovo, proglašenjem nezavisnosti, nije narušilo principe međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG