Linkovi

Na Kosovu obolelo još 11 osoba, počelo ublažavanje mera


Zdravstveni radnici u Prištini, na Kosovu
Zdravstveni radnici u Prištini, na Kosovu

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je od Kovida 19 obolelo još 11 osoba, a 18 je izlečeno. Od početka epidemije koronavirusa na Kosovu je kupuno inficirana 851 osoba, preminulo je 25 lica, a izlečena je 381 osoba.

Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nisu zabeleženi novi slučajevi obolelih od Kovida 19, saopšteno je iz Kriznog štaba za vanredne situacije opštine Severna Mitrovica. U četiri opštine na severu Kosova do sada je ukupno obolelo 108 ljudi, devet je preminulo, a 72 osobe su izlečene.

U Severnoj Mitrovici je 42 obolelih od Kovida 19 ( troje preminulo, 30 izlečeno ), u Zvečanu 25 ( jedan preminuo, 19 izlečenih ), u Zubinom Potoku 21 ( jedan preminuo, 15 izlečenih ) i u Leposaviću 20 ( četvoro preminulo, osam izlečenih).

Sem na severu Kosova, u drugim srpskim sredinama nema obolelih od koronavirusa.

Poginuo muškarac koji je bio u karantinu. Ministar razmišlja o ostavci

U Prištini je u nedelju poginuo 26-ogodišnji muškarac iz Gnjilana, nakon što je pao sa petog srpata Studentskog doma u Prištini, gde je bio u karantinu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je započelo preduzimanje svih istražnih radnji u vezi smrti ovog 26-godišnjaka.

"Osnovno tužilaštvo u Prištini obaveštava javnost da je započelo preduzimanje svih istražnih radnji kako bi u potpunosti razjasnila smrt 26-godišnjaka u Studentskom centru u Prištini", navodi se u saopštenju.

Prethodno je vršlac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia kazao da zbog ovog slučaja “razmišlja o tome da podnese ostavku”, ali i da kao ministar ima odgovornost da u potpunosti razjasni okolnosti ovog slučaja.

„Pozivam tužilaštvo da da prioritet ovom slučaju. Svaka preuranjena pretpostavka bila bi nedostatak odgovornosti. Mi smo svesni da u takvim slučajevima saučešća nisu dovoljna. Treba da budemo jaki u ovim trenucima i da ponudimo podršku onima kojima je potrebna“, rekao je Vitia.

Stupile na snagu nove mere

Kosovo je u ponedeljak započelo sa ublažavanjem mera uspostavljenih zbog pandemije koronavirusa. Sa radom su počele građevinske i konsultantske firme, zatim maloprodajni objekti, auto saloni i agencije za prodaju nekretnina.

Građanima je na osnovu odluke Ministarstva zdravlja od danas, sa sat i po dnevno, kretanje van svojih domova dozvoljeno dva puta po sat i po.

XS
SM
MD
LG