Linkovi

Kosovo: Raste broj obolelih, Vlada zabranjuje kretanje, Tači se protivi


Ambulanta u Prištini - prestonici Kosova (Foto: Reuters)
Ambulanta u Prištini - prestonici Kosova (Foto: Reuters)

Kosovski Institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu zabeleženo 26 novih slučajeva zaraženih koronavirusom - čime je ukupan broj obolelih porastao na 61. Ta ustanova je objavila da je u Mališevu registrovano četrnaest, Gnjilanu jedanaest i Đakovici jedan slučaj koronavirusa. Za sada je na Kosovu potvrđena jedan smrtni slučaj od posledica koronavirusa.

Vlada Kosova donela je odluku o novim merama za sprečavanje širenja koronavirusa. U odluci koja stupa na snagu u utorak zabranjeno je kretanje građana i privatnih vozila između 10 i 16 časova i od 20 do 06 sati. U odluci Vlade se navodi da se zabrana ne odnosi se na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova za ljude i životinje/živinu) i za usluge i aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom (menadžment i osoblje vlade i opština iz ovih sektora: zdravstvo, bezbednost i administrativna uprava).

Sloboda kretanja biće omogućena i za privredne subjekte klasifikovane kao važne prema NACE kodovima koje Ministarstvo ekonomije, rada, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da deluju u ovom vanrednom periodu u vezi sa pandemijom COVID-19, kao i za prevoz robe i usluga za snabdevanje.

Kretanje na ulicama će kako se navodi biti dozvoljeno, ali ne više od dve osobe zajedno, i uvek držeći na rastojanju od ostalih osoba od dva metra.

Zabranjeni su skupovi, kako u javnim, tako i privatnim sredinama, bilo otvorenog ili zatvorenog tipa - osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je izvodljivo rastojanje od dva metra.

U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu uslugu.

Institucije Vlade Kosova dužne su da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke, navodi se u odluci Vlade Kosova.

Tačijevo protivljenje

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je odluka Vlade Kosova kojom se ograničava sloboda kretanja građana grubo kršenje Ustava Kosova. On je na konferenciji za novinare kazao da građani Kosova nisu dužni da poštuju nove vladine mere jer nisi u skladu sa ustavom Kosova.

“Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje”, rekao je Tači i najavio da će tražiti od Ustavnog suda da poništi odluku Vlade kojom se zabranjuje kretanje građana.

Bez testiranih na koronavirus u srpskim sredinama

Direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, koji na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije Bratislav Lazić, rekao je da postoji pet zdravstvenih mobilnih timova na centralnom Kosovu koje građani koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom mogu da pozovu telefonom, nakon čega će biti pregledani. On je kazao da do sada nije bilo testiranih na koronavirus u srpskim sredinama na centralnom Kosovu.

“Mi smo do sada uradili veliki broj pregleda na poziv stanovništva i lično sam zadovoljan, jer nam epidemiološka situacija do ovog trenutka nije loša. Nije bilo nijednog pacijenta u našoj sredini koji je ispunio sve karakteristike i kriterijume da bi mogli da posumnjamo u postojanje koronavirusa”, rekao je Lazić.

Lazić je naveo da ako se pojave oboleli od koronavirusa, da je zdravstveni sistem u Gračanici spreman da pruži podršku onima kojima ne bude potrebno bolničko lečenje. Na pitanje Glasa Amerike gde će se lečiti oni kojima eventualno bude potrebno bolničko lečenje, Lazić je kazao:

“Taj koji bude došao do te neke faze koja je toliko intenzivna, da mora da se obezbedi podrška kako značajnih medicinskih aparata, tako i dodatnih procedura i sistema lečenja, takvi pacijenti će biti prebacivani u neki od regionalnih centara, koji već postoje na teritoriji Srbije”, poručio je Lazić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da opština svakodnevno sprovodi preventivne mere kako ne bi došlo do pojave koronavirusa na teritoriji ove opštine.

“Uspeli smo da dezinfikujemo sve javne objekte, počevši od domova zdravlja, bolnica, javne ustanove, škole i to ćemo nastaviti da radimo i u narednom period”, kazao je Popović.

Popović je rekao da u opštini Granačica nema većih problema. Prodavnice prehrambene robe su prema njegovim rečima dobro snabdevene, a opštinski inspektori redovno obilaze trgovce kako bi se sprečile eventualne zloupetrebe ove situacije.

“Imali smo i nekih prijava da su neke cene bile povećane i odgovorno mogu da tvrdim da nikome neće biti dozvoljeno bogaćenje u ovakvoj situaciji”, naveo je Popović.

Lazić i Popović apelovali su na građane da se pridržavaju mera nadležnih u sprečavanju širenja koronavirusa. Ovo je prva konferencija za novinare direktora Kliničko bolničkog centra u Gračanici i gradonačelnika Gračanice od pojave koronavirusa na Kosovu.

XS
SM
MD
LG