Linkovi

Dve osobe u srpskim sredinama preminule u poslednja 24 sata, na celom Kosovu šest


Mirjana Dimitrijević i Boban Stolić na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: VOA)
Mirjana Dimitrijević i Boban Stolić na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: VOA)

Na Kosovu je u poslednja 24 sata od posledica koornavirusa preminulo još šest pacijenata, a 213 je novoinficiranih saopštio je kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje. U srpskim sredinama 27 lica je novoobolelo, od kojih je 18 sa severa Kosova, a devet južno od reke Ibar.

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata preminule su dve osobe sa severa Kosova, koje su bile inficirane koronavirusom. U sredinama južno od Ibra situacija se - kako je rečeno na konferenciji za novinare - znatno poboljšava u odnosu na prošlu nedelju. Od 1. jula u privremenoj Kovid ambulanti u Lapljem Selu, koja funkcioniše u okviru Kliničko bolničkog centra u Gračanici pregledano je 880 pacijenata.

„Više od 250 pacijenata je testirano od 880 do sada pregledanih. Do sada je dokazanih 57 na Kovid 19“, rekao je infektolog Boban Stolić.

Koronavirus na Kosovu: Šest mrtvih u poslednja 24 sata, dvoje u srpskim sredinama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Trenutno su prema rečima Stolića na infektivnom odeljenju u Lapljem Selu smeštena 22 pacijenta, a do sada je ukupno bilo hospitalizovano 78.

“Statistički gledano najveći broj tih pacijenta je od 30 do 50 godina, što je mogu reći, jedno radno sposobno stanovništvo. Čak 62 pacijenta gravitiraju u tom godištu. Najveći broj pacijenata je muškog pola i to 58 muškaraca je bilo hospitalizovano, a 20 žena“, naveo je Stolić.


Glas Amerike gotovo svakodnevno dobija pisma lekara sa centralnog Kosova i pojedinih pacijenata koji se nalaze na infektivnoj klinici u Lapljem Selu, koji tvrde da je situacija u ovoj zdrvstvenoj ustanovi alarmantna. Da nema lekova, testova za Kovid 19, ali ni lekara, kao što su pulmolozi i endokrinolozi i da sve pacijente leče i nadgledaju samo infektolozi.

Međutim, dr Boban Stolić tvrdi da infektivna klinika, odnosno privremena Kovid ambulanta, nema nikakvih problema sa funkcionisanjem.

„U Kliničko bolničkom centru angažovane su sve grupe i svi profili lekara. Infektolozi su naravno ti koji daju dijagnozu i nadgledaju, međutim tu su i pulmolozi, kardiolozi, i neurolozi i psihijatri, shodno indikacijama i u zavisnosti od pacijenata“, kazao je doktor Stolić.

Glas Amerike: Sve to imate?

Boban Stolić: Sve to imamo u bolnici.

Stolić tvrdi da je situacija pod kontrolom i kad je reč o lekovima i testovima.

„Što se tiče terapije, imamo dovoljno shodno onim preporukama koje je prepisala Svetska zdravstvena organizacija i naše Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Po tim protokolima se ovi pacijenti leče“, kazao je Stolić.

Lekari su još jednom apelovali na građane da poštuju epidemiološke mere.

„Apelujem da se poštuju sve mere koje svakodnevno slušamo preko svih medija, da se što više smanje kontakti među ljudima, da što manje događaja i okupljanja bude na našim prostorima i da na taj način sa higijenom i svim ostalim preventivnim merama na neki način smanjimo broj inficiranih ljudi i naših pacijenata koji se nama javljaju“, rekla je na konferenciji za novinare direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici od 12. marta do danas, u srpskim sredinama na Kosovu testirano je ukupno 3.121 lice, a 707 je bilo pozitivno na koronavirus. Od 18. juna, u srpskim sredinama registrovano je 588 novoobolelih lica.

XS
SM
MD
LG