Linkovi

Kosovu donirano 100.000 testova za koronavirus


Kosovo: Donirani testovi za koronavirus
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Primopredaja 100.000 testova za koronavirus koje je Kosovu donirao Fond za otvoreno društvo

Na Kosovo je stiglo 100.000 PCR testova za koronovavirus, koje je donirala Fondacija za otvoreno društvo. Ukupna vrednost ove pomoći iznosi 1,5 miliona dolara. Testove je kosovskom ministru zdravlja predao izvršni direktor ove Fondacije Ljuan Šlaku.

Pandemija je uticala na nas da radimo što više i da pružimo donacije, a jedna od njih je i ova današnja donacija, zahvaljujući pomoći Džordža Soroša koji je ovim humanitarnim gestom pomogao. Nadamo se da ćemo smanjiti ovu celokupnu situaciju protiv koje se borimo. Ovo je urgentno stanje i nemamo mnogo vremena za birokratiju”, rekao je Ljuan Šljaku.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će se na Kosovu, nakon ove donacije testiranje na koronavirus udvostručiti.

Dobra vest je da smo dobili 100.000 PCR testova. Ova donacija je veoma važna kako bismo kontrolisali pandemijsku situaciju. Ova pomoć će nam pomoći da svi bezbedno idemo napred. Zajedno sa vladom i premijerom Hotijem, ova vest, pored toga što nas raduje, primorava nas da nastavimo pripreme za ostale faze pandemije“, rekao je Zemaj.

Upitan da li će deo ovih testova biti podeljen i srpskim zdravstvenim ustanovama na Ksoovu, Zemaj je rekao da su testovi namenjeni svim građanima Kosova, bez obzira na nacionalnost.

Što se tiče testiranja, osnažili smo naše kapacitete Nacionalnog instituta za javno zdraljve potrebnom opremom, jedan deo je poklonjen i Gračanici. Biće testiranja u svim krajevima,bez obzira na mesto, selo ili nacionalnost", rekao je Zemaj.

Ministar zdravlja jekazao da je aktuelna epidemiološka situacijia izazvana koronavirusom stabilna, ali je istakao da nema opuštanja i apelovao na građane da poštuju mere propisane za sprečavanje širenja virusa. Prema zvaničnim podacima na Kosovu je do sada testirano 75 973 ljudi, od kojih je na koronavirus bilo pozitivno 16 345 osoba. Izlečeno je 14 405, a preminulo 649 osoba.

XS
SM
MD
LG