Linkovi

Kosovski premijer pozitivan na koronavirus


Premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: REUTERS/Agron Beqiri)

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je da je pozitivan na koronavirus. "Uradio sam test na Kovid 19 i nalaz je pozitivan. Nemam simptome, osim vrlo blagog kašlja. Biću u izolaciji sledeće dve nedelje. Sve poslove obavljaću od kuće", napisao je Hoti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Avulah Hoti, koji je preuzeo funkciju glavnog pregovarača Kosova u dijalogu sa Srbijom čiji je posrednik Evropska unija, susreo se 16. jula u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je, posle pauze od dvadeset meseci, obnovljen dijalog Kosova i Srbije.

Svrha dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Njihovi odnosi su narušeni posle rata koji su dve strane vodile u periodu od 1998. do 1999. Sukob je kulminirao intervencijom NATO-a u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i okončan je posle povlačenja njenih vojno-policijskih snaga sa teritorije Kosova, u junu 1999.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija i dalje smatra svojom teritorijom. Nezavisnost bivše srpske pokrajine priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG