Linkovi

Kosovo: Usvojene striktnije mere suzbijanja Kovida 19


Kosovske vlasti pooštrile su mere suzbijanja Kovida 19; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)
Kosovske vlasti pooštrile su mere suzbijanja Kovida 19; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Vlada Kosova usvojila je odluke o merama koje, kako se navodi, treba preduzeti u cilju borbe i sprečavanja pandemije koronavirusa.

“Prva odluka je obaveza svih stanovnika Kosova da nose maske za lice u svim aktivnostima van kuća ili stanova, kao i održavanje fizičke udaljenosti od dva metra u zajedničkim prostorijama izvan kuća i stanova. Odluka takođe obavezuje sve javne i privatne institucije da imajusredstva za dezinfekciju ruku i maske za lice na pristupnim mestima, na ulazu objekta, koja mogu koristiti radnici institucija i posetioci”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Usvojena je i odluka o preduzimanju mera za kretanje fizičkih lica izvan njihovih domovau opštinama: Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

“Zabrana počinje da se primenjuje od 13. jula 2020, počevši od 21:00 do 05:00, zabranjeno je svako kretanje fizičkih osoba izvan njihovih domovau opštinama Južna Mitrovica,Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce. Izuzeci ove odluke su hitni zdravstveni slučajevi, potreba za zbrinjavanjem bolesnih i osoba sa posebnim potrebama, traženje pomoći od relevantnih institucija u slučajevima porodičnog nasilja, smrt člana porodice i briga o kućnim ljubimcima, ali ne dalje od 500 metara od kuće", navedeno je u odluci.

U funkciji mera za prevenciju i borbu protiv infekcije Kovid-19, Vlada je odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji uđu na teritoriju Kosova da moraju da dokažu da su negativni na Kovid-19, putem testa na koronavirus koji ne sme da bude stariji od 72 sata.

“Izuzeti su građani ovih zemalja prilikom ulaska kroz Međunarodni aerodrom 'Adem Jašari'. Oni ne moraju da predoče potvrdu o testu, već će potpisati izjavu u kojoj se navodi da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova. Takođe, građani ovih zemalja koji koriste međunarodni aerodrom 'Adem Jašari' za putovanje u treće zemlje, ne moraju da predoče potvrdu o testu na koronavirus", jedna je od usvoijenih mera.

Prevoznici koji dolaze iz ovih zemalja na Kosovo ne moraju da predoče potvrdu o testu, ali moraju da se pridržavaju međunarodnih transportnih protokola.

“Čak i organizovani prevoz autobusima ili redovnim međunarodnim linijama u tranzitu iz ovih zemalja ne treba da imaju potvrdi o testu, ali potpisuju izjavu koja ih obavezuje da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati. Oslobođeni obaveze pokazivanja testa su i strane diplomate iz ovih zemalja koji su akreditovani na Kosovu, kao i članovi njihovih porodica. Svi građani Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji takođe imaju državljanstvo Kosova, ako imaju prebivalište na Kosovu, takođe su izuzeti od pokazivanja testa", saopštila je Vlada Kosova.

Pored obustave rada javnih i privatnih vrtića, zabranjene su i rekreativne, sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru.

„Svi tržni centri na teritoriji Kosova mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 sat, striktno se pridržavajući mera propisanih u Priručniku za zaštitu od Kovida-19, a pre svega je obavezno nošenje zaštitne maske i stvaranje uslova za fizičku distancu potrošača", ističe se u odluci vlade.

Milionski gubici kosovske privrede zbog koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Prema novoj odluci penzioneri i ostali koji imaju hronične bolesti moći će da se kreću osam sati dnevno.

"Građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima, mogu izaći samo u ranim jutarnjim časovima od 05:00 do 10:00 sati i u večernjim satima od 18:00 do 21:00 sat“, navodi se u sopštenju Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG