Linkovi

Nove mere na Kosovu, ograničavanje kretanja i skraćenje radnog vremena


Medicinski radnici Kliničkog centra u Prištini (Foto: Arben Hoti/RFE/RL)
Medicinski radnici Kliničkog centra u Prištini (Foto: Arben Hoti/RFE/RL)

Na Kosovu su stupile na snagu nove mere u cilju sprečavanja širenja koornavirusa. Tim merama se između ostalog ograničava kretanje u četiri kosovske opštine, a skraćeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata.

Novi set mera u cilju zaštite od širenja koronavirusa Vlada Kosova uvela je pošto je proteklih dana zabeležen rast novoinficiranih Kovidom 19. Procenat obolelih je poslednjih dana u odnosu na broj testiranih osoba između 40 i 50 odsto.

Nove mere Vlade podrazumevaju zabranu kretanja od 21 sat do 5 ujutro u opštinama Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn. Jedna od mera odnosi se na ugostiteljske objekte kojima je radno vreme ograničeno do devet sati uveče, izuzev onih koji imaju letnje bašte i usluge „za poneti“.

Vlada Kosova uvodi nove mere zaštite od koronavirusa, organičava se kretanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Ministar zdravlja u Vladi Kosova Armend Zemaj napisao je na Fejsbuk profilu da će biti sankcionisani svi koji ne poštuju propisane mere. Isto poručuju i iz Opštine Gračanica, koji su proteklog vikenda obišli sve lokale na teritoriji ove opštine u cilju kontrole poštovanja epidemiloških mera.

„Mi smo proteklog vikenda radili, da ljude upoznamo sa novim pravilnicima, da sve te vlasnike lokala upoznamo sa nekim stvarima, koje moraju da se poštuju i mi ćemo danas krenuti u neke normalne kontrole gde će biti i sankcionisani oni koji ne poštuju sve ove odluke donesene od strane Vlade i Kriznog štaba opštine Gračanica“, kazao je za Glas Amerike Miloš Aritonović, direktor odeljenja Inspekcije u opštini Gračanica.

Građani Gračanice podržavaju nove mere Vlade i smatraju da bi trebalo da budu rigoroznije.

“Trebalo bi da zatvore kafiće, granice i tako to”; "Distanca među ljudima, nošenje maski i ta preventiva“; “Što manje gužve da bude i da zatvore sve granice”, neki su od komentara.

S druge strane pojedini ugostitelji poručuju da ih nove mere koje se odnose na radno vreme, vode u bankrot.

„Skraćivanje radnog vremena na poslovanje će sigurno da utiče negativno dosta, pogotovo zato što je sada letnji period, ljudi uglavnom izlaze kada su vrućine manje, a to je tek od 8, 9 i ako mi zatvorimo u 9 posla nema i to je to“, kaže za Glas Amerike vlasnik restorana „Bella Vista“ u Lapljem Selu Boban Ristić.

Na poslednjoj sednici Vlade odlučeno je i da se smanji broj zaposlenih u institucijama, smanje manje važne usluge u zdravstvenim ustanovama, stvore novi kapaciteti za testiranje, licenciraju privatne zdravstvene ustanove za obavljanje testiranja na Kovid 19. Odlučeno je i da se da kupi 100.000 testova, 500.000 vakcina protiv sezonskog gripa i sedam test uređaja.

XS
SM
MD
LG