Linkovi

Ublažavanje mera na Kosovu: Otvoreni drumski prelazi, vrtići, ugostiteljski objekti


Centar Prištine, 1. jun 2020. (Foto: VOA)
Centar Prištine, 1. jun 2020. (Foto: VOA)

Na Kosovu je počela treća faza ublažavanja mera, uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Otvoreni su drumski prelazi prema Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a sa radom su počeli i vrtići i ugostiteljski objekti.

Posle dva i po meseca na teritoriji celog Kosova počeli su da rade kafići, barovi, restorani i tržni centri. Bašte kafića u Prištini bile su pune gostiju, a slično je bilo i u Gračanici.

“Opet smo sa prijateljima, pijemo kafu, ovaj koronavirus je prošao, uglavnom je dobro”.

“Svakom građaninu ovoga grada nedostajao je ovaj prištinski makijato, jer koliko sam upoznat prištinski makijato je najbolji na svetu. Prema tome, hvala Bogu najzad smo izašli i uživamo”.

“Super se osećam, drago mi je što mogu posle dugo vremena da popijem kafu sa prijateljima, da izađemo...”

“Mnogo je lepše i jedva smo čekali da dođemo na kafu, na neku kiflicu sa decom i porodicom”.

Treća faza "otvaranja" Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Novu odluku Vlade o ublažavanju mera uvedenih zbog koronavirusa pozdravljaju i ugostitelji, koji se - kako kažu - pridržavaju preporuka kosovskog udruženja gastronoma u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

„Jedva smo čekali da počemo sa radom. Pre svega je dosadno kod kuće, a što se mera predostrožnosti tiče stolovi moraju da budu udaljeni metar i po, dva, nosimo maske, imamo sredstva za dezinfekciju ruku pre ulaska i izlaska iz kafića“, kaže za Glas Amerike Miroslav Dančetović.

Od danas su otvoreni i prelazi prema centralnoj Srbiji, pa su sa radom počeli i brojni prevoznici putnika.

Granični prelaz na Kosovu (Foto: VOA)
Granični prelaz na Kosovu (Foto: VOA)

Međutim autobusima za sada ne mnogu preko prelaza, već putnici pešice prelaze na drugu stranu, gde je za njih organizovan drugi prevoz.

„Ulenjili smo se ova tri meseca, ništa nismo radili, uželeli smo se da radimo, uželeli smo se i svojih putnika. Potrebno je da svaki putnik dok je vozilu ima masku, ne sede po dvoje zajedno, uglavnom je to razmešteno. Poštuju se ta pravila koja se zahtevaju od nas“, kaže za Glas Amerike Bogoljub Marinković iz Gračanice, vlasnik agencije za prevoz putnika “KiM-CO”.

Odlukom Vlade o ublažavanju mera predviđeno je i da građani koji ulaze na Kosovo imaju negativan test na koronavirus ne stariji od četiri dana, dok će oni bez testova morati da sedam dana budu u samoizolaciji. Treća faza ublažavanja mera podrazumeva i otvaranje obdaništa.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da će nedelju dana posle otvaranja kopnenih prelaza, biti razmotrena mogućnost uspostavljanja i vazdušnih linija.

XS
SM
MD
LG