Linkovi

Pahor na Kosovu iskazao podršku dijalogu i protivljenje promeni granica


Slovenački predsednik na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Slovenački predsednik na Kosovu

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da se protivi promeni granica na Balkanu. Slovenački predsednik se u kosovskoj prestonici sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, koja je poručila da su granice Kosova utvrđene 17. februara 2008. godine, što je inače dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Pahor je ukazao da je jedna od tema susreta dvoje zvaničnika bio predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni - koji se održava 17. maja. Slovenački državnik prokomentarisao je i jedan od nedavno objavljenjih "non pejpera", čije je autorstvo deo balkanske javnosti pripisalo predsedniku Slovenije Janezu Janši, za šta pak nema nikakvih opipljivih dokaza.

Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu da nastave sa procesom proširena i reformi”, kazao je Pahor.

Pahor je takođe dodao da se dijalog Beograda i Prištine treba rešavati sa većom političkom iskrenošću nego što je to rađeno do sada.

Evropa očekuje da se proces reformi odvija brže. Verujemo da je Vlada Kosova spremna da svom snagom da novi zamah dijalogu sa Beogradom“, naglasio je Pahor.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je ućešće na predstojećem samitu. Ona je kazala je da je slovenačkog predsednika obavestila da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom, ali da sе neće razgovarati o promeni granica.

Slovenija kao partner Evropskoj uniji i kao partner u regionu podržali su sve procese koje Kosovo podstiču da ide napred. Zato sam ja potencirala spremnost da Kosovo bude deo dijaloga u Briselu imajući na umu da je status Kosova utvrđen jednom zauvek 17. februara 2008. Takođe i naše granice su utvrđene jednom zauvek. Ali Kosovo će sesti za stolom kako bi tretirali pitanja koja su vežna za naše ljude, kao što je na primer pitanje nestalih lica, otvorena rana koja treba da bude prioritet nad prioritetima u procesu dijaloga”, rekla je Vjosa Osmani.

Vjosa Osmani kazala je i da Kosovo neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid i dodala da očekuje podršku Slovenije na evropskom putu Kosova i potrebu za saradnjom i u mnogim drugim oblastima.

XS
SM
MD
LG