Linkovi

Vučić u Briselu sa zvaničnicima Evropske unije: Glavna tema Kosovo


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nose zaštitne maske za zaštitu od koronavirusa dok poziraju fotoreporterima pre sastanka u sedištu EU u Briselu, Belgija, 26. aprila 2021. (Foto: Rojters)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nose zaštitne maske za zaštitu od koronavirusa dok poziraju fotoreporterima pre sastanka u sedištu EU u Briselu, Belgija, 26. aprila 2021. (Foto: Rojters)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu u ponedeljak sa predsednicim Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, objavljeno je na instagram profilu budućnostsrbijeav.

Ursula fon der Lajen na svom Tviter nalogu navela je da su razgovarali o borbi protiv koronavirusa, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu i potrebi za napretkom po pitanju vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i podršci železnici Beograd-Skoplje.

Vučić je izjavio da je glavna tema njegove posete Briselu bio nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je kasnije popodne, na konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, rekao da je Srbija odlučna da se dijalog nastavi i da je u Brisel došao u dobroj veri da će takvu odlučnost pokazati i druga strana.

Vučić je istakao da su teme razgovora bili i vladavina prava i reforme u energetskom sektoru, dodavši da je ubeđen da će u budućnosti biti učinjeno puno i da će Srbija imati bolje rezultate, preneo je FoNet.

On je dodao da Srbija ima različite poteškoće, među kojima je i Kosovo, ali da je odlučila da poveća obim usklađenosti sa EU.

Vučić je istakao da je naišao na plodno tle i da je dobio podršku Ursula fon der Lajen za brzu prugu do Severne Makedonije, koja bi prolazila kroz Leskovac i Vranje, što bi za Srbiju bila velika promena.

Predsednik Srbije je ocenio da je ovo jedna od njegovih najboljih poseta Briselu.

Borelj: Unija posvećena perspektivi regiona

Žozep Borelj izjavio je danas da je Unija u potpunosti posvećena perspektivi celog Zapadnog Balkana i Srbije kao jezgru tog regiona.

Borelj je rekao da je sa Aleksandrom Vučićem razgovarao o evropskom proširenju i da je naglasio da EU očekuje da Srbija ispuni zadato kada su u pitanju vladavina prava i slobods medija, dodavši da je pitanje na kojem mora da se raditi i usklađivanje spoljne politike Beograda i Brisela.

Istakao je da ceni posvećenost Vučića dijalogu Beograda i Prištine i da ga je ohrabrio kako bi se došlo do pravno-obavezujućeg sporazuma, iako je svestan teškoća na tom putu.

Borelj je potvrdio i da je EU zainteresovana da pomogne rekonstrukciju pruge između Srbije i Severne Makedonije, a izrazio je nadu da će se poboljšati evropska perspektiva Srbije, preneo je FoNet.

Borelj je rekao da Unija radi sve kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, dodavši da su imali razgovor sa novim premijerom Kosova i da se nada da će o dijalogu razgovarati sredinom maja.

On je rekao da je za EU veoma važno da se dijalog nastavi, jer bi samo tako mogla da se razreši veoma teška situacija.

Upitan o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, Borelj je rekao da je otvaranje i zatvaranje poglavlja "birokratska stvar", da su evropske integracije dug proces i da mnogo zavisi od sprovođenja reformi, pre svega od vladavine prava, dijaloga Beograda i Prištine i zajedničke spoljne politike.

"Ne možete imate različitu spoljnu politiku od EU, ako želite da budete njen član", poručio je Borelj.

Pred Vučićevu posetu Briselu najavljeno je da će se drugog dana radne posete sedištu EU Vučić sastati i sa izvestiocem Evropskog parlameta za Srbiju Vladimirom Bičkom i sa predsdnikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Vučić je prethodno razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Vareljijem.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine sastao se u Briselu u nedelju sa Vučićem.

Lajčak je uz fotografiju sa predsednikom Srbije u postu na Tviteru napisao da u Briselu počinje nedelja puna obaveza u vezi sa Zapadnim Balkanom.

"Sastao sam se sa predsednikom Vučićem da razmatramo dijalog Beograda i Prištine. Kasnije tokom nedelje istu temu razmatraću i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem”, napisao je Lajčak - ne navodeći više detalja o razgovorima.

XS
SM
MD
LG