Linkovi

Knežević: DF će se usprotiviti slanju crnogorskih vojnika u misiju na Kosovu


Arhiva: Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore (Foto: RSE, Savo Prelević)
Arhiva: Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore (Foto: RSE, Savo Prelević)

Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta - stranke neskrivene proruske orijentacije, najavio je da će se koalicija kojoj pripada usprotiviti eventualnoj odluci o slanju crnogorskih vojnika u mirovnu misiju na Kosovu.

Nazivajući učešće crnogorskih vojnika u misiji na Kosovu “najvećom sramotom Vojske Crne Gore od njenog nastanka”, Knežević je rekao da već sada može da kaže da DF ne neće glasati za eventualnu takvu odluku Odbora za bezbjednost i odbranu i Vlade.

"Svaki put ću glasati protiv slanja naših vojnika na Kosovu i Metohiju, jer je to sastavni dio Republike Srbije i bez obzira što pokrivam ovu poziciju to ne znači da neću zastupati stavove koje sam zastupao i ranije", kazao je Knežević.

On je rekao da bi “svaki odlazak crnogorske vojske na Kosovo i Metohiju, posebno u sastavu nekog hrvatskog voda, bi dodatno destabilizovao ionako krhke političke prilike i u Crnoj Gori i u region”.

“Ali, Odbor će se izjašnjavati o tome, izjašnjavaće se i Vlada premijera Krivokapića i mi ćemo se izjašnjavati prema toj njegovoj odluci ukoliko budu odlučili da pošalju vojnike na Kosovo i Metohiju", rekao je Knežević.

Odgovarajući na primjedbe Kneževića, ministarka odbrane Olivera Injac rekla je da "što se tiče KFOR-a, zatekli smo taj prijedlog stupanjem na dužnost, koji je išao prema Savjetu za odbranu i bezbjednost i na prvom sastanku Savjeta 19. januara nije se raspravljalo o tome prijedlogu iz više objektivnih razloga” i dodala da su “trenutno dva mjesta u misiji".

Predsjednik Odbora i lider DF-a poručio je ministarki Injac da će se ona i premijer Zdravko Krivokapić, u slučaju da donese odluku o slanju vojnika na Kosovo, suočiće se “najmanje s interpelacijom” koju će podnijeti ta koalicija.

“Jer smo glasove 30. avgusta dobili na jasnim ideološkim izbornim pozicijama, koje štite duhovni, istorijski, nacionalni identitet srpskog i crnogorskog naroda i veze između CG i Srbije.a Vi radite kako mislite da treba, dokad će to biti evo procijenićemo, ali ako budete odlučili da šaljete crnogorske vojnike na Kosovo i Metohiju, imaćete najmanje interpelaciju od DF-a, podršku nikako", rekao je Knežević.

Član Odbora iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević upitao je ministarku za njen stav o slanju crnogorskih vojnika u mirovnu misiju na Kosovu.

"Šta je vaš stav ili koji ćete stav zastupati na Savjetu za odbranu za bezbjednost? Ako nemate mišljenje recite da nemate mišljenje. Vi ste ministar odbrane i molim da saopštite svoj stav”, rekao je Konjević.

Bivši ministar odbrane i poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Bošković, podsjetio je da je Crna Gora, shodno odlukama NATO-a, povukla kompletno ljudstvo iz Avganistana, i predložio da se sredstva za tu svrhu preusmjeriti na misiju KFOR-a, navodeći da je “učešće crnogorskih vojnika u misijama je iskustvo koje nikako ne mogu dobiti bez toga”

On je ocijenio da je “jedno od naših najvećih dostugnuća učešće crnogorskih vojnika u misiji KFOR”.

XS
SM
MD
LG