Linkovi

Vučić u Briselu o dijalogu sa Kosovom i evrointegracijama


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Foto: Reuters/Virgina Mayo-Pool)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Foto: Reuters/Virgina Mayo-Pool)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da se nada da će nova sesija dijaloga Beograda i Prištine biti održana 11. maja i da Evropska unija radi sve kako bi se dijalog nastavio.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borelj je rekao da su razgovori vođeni i sa novim premijerom Kosova, kao i da je za EU veoma važno da se dijalog nastavi, jer je to jedini način da se na taj način pronađe rešenje koje bi bilo pravno obavezujuće i prihvatljivo za obe strane.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, Borelj je rekao da je otvaranje i zatvaranje poglavlja "birokratska stvar":

“Želim da podsetim da je pristupanje merljiv proces. Isključivo je na državama članicama unije da odluče o otvaranju klastera. Takođe zavisi i od osnova pregovora definisanih napretkom Srbije u primeni reformi. Konkretno, u oblasti vladavine prava, normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i u ujednačavanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Ako želite da budete član EU morate da delite tu politiku, ne možete da imate drugačiju politiku o važnim pitanjima”, rekao je Borelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je zadovoljan posvećenošću Srbije evropskom putu i da očekuje ubrzanje integracija. On je rekao da ni od koga nije tražio otvaranje poglavlja, niti klastera, ali da to očekuje i da veruje da će Srbija ostvariti mnoge dobre rezultate.Po njegovim rečima, u Briselu je razgovarao o vladavini prava, ali i o drugim temama i oblastima – oko poreski promena vezanih za akcize ili reformama u oblastiu energetike. Jedna od tema svakako je bila i dijalog sa Prištinom:

“Mi smo se opredelili kao i ranije, sada sa još posvećenijim pristupom da budemo što konstruktivniji moguće i da napravimo atmosferu i stvorimo bolje okruženje za eventualni kompromis. Doći ćemo u Brisel u dobroj veri i nadamo se da ćemo imati istu opredeljenost sa druge strane, da bismo mogli ne samo da nastavimo da radimo u okviru ovog procesa, već da dođemo do nekih suštinskih važnih rešenja u narednom periodu”.

Dvojica zvaničnika su odgovarala i na pitanja o slovenačkom non pejperu koji je predviđa promene granica na Balkanu – za Borelja to je nepostojeći, fantomski dokument, ali je ponovio bespogovornu podršku EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i drugih zemalja na Zapadnom Balkanu. Vučić je rekao da nije video nikakve papire i da niko o tome nije sa njim razgovarao, kao i da je obaveza Srbije po Dejtonskom sporazumu da podržava i integritet Republike Srpske unutar BiH.

XS
SM
MD
LG