Linkovi

Kosovo dobilo još 1,6 miliona dolara pomoći od SAD


Američka pomoć Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Američka pomoć Kosovu

Kao podršku na svom putu ka samoodrživosti Kosovo je dobilo još 1,6 miliona dolara od Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum o grantu potpisala je predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom SAD Filipom Kosnetom.

Cilj Sporazuma o dodeli bespovratnih sredstava, kako je rekla predsednica Kosova jeste jačanje demokratskog društva i unapređenje kvaliteta života građana.

“Mi smo potpisali amandman sporazuma oko granta za razvojne ciljeve između Republike Kosova i Sjedinjenih Američkih Država. Danas preko ovog amandmana Republika Kosovo prima još 1,6 miliona dolara koji povećava opštu vrednost granta na 34,6 miliona dolara. Ovaj sporazum se obavezuje sa razvojnim ciljevima u narednih pet godina, teži se boljem razvoju za efikasne institucije Kosova i za povećanje mogućnosti za sveobuhvatno učešće u demokratskoj inkluziji”, rekla je Osmani.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet poručio je da svi američki programi pomoći, ne samo Kosovu, nego i u celom svetu, imaju težnju da grade partnerstvo između zemalja. On je istakao tri cilja koja Kosovo mora da ostvari kako bi se uspešno razvijalo.

"Prvo, dobro rukovodstvo znači i uspešno vođenje države od nje same, a ne od međunarodnih donatora. Rukovodstvo zahteva da se definišu ciljevi, razvije strategija i da se krene u ostvarivanje ciljeva. Naš plan je da pomognemo i damo podršku Kosovu za razvoj, za bolje sutra. Drugo, razvitak Kosova znači i partnerstvo i podrazumeva saradnju vlade sa društvenim organizacijama, medijima, privatnim sektorima, kao i saradnju sa opozicijom. Partnerstvo ne znači predaju ili napuštanje, već zajednički napor ka ostvarivanju cilja. Na kraju, rukovodstvo znači da je potrebno slušati sve glasove i čuti svačiju stranu. Na Kosovu su to mladi ljude, žene, nacionalne manjine, iskustvo stranih zemalja. Nije moguće imati funkcionalnu demokratiju ukoliko određene grupe ne učestvuju", kazao je Kosnet.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pružio je podšku predsednici i premijeru Kosova Vjosi Osmani i Aljbinu Kurtiju u nastavku vođenja dosadašnje politike.

XS
SM
MD
LG