Linkovi

"DFC snažno fokusiran na Balkan i pod Bajdenovom administracijom"


Američka federalna agencija koja upravlja razvojnom bankom saopštila je da radi sa Stejt departmentom i Kongresom na strategiji za Međunarodnu finansijsku razvojnu korporaciju (DFC) pod administracijom predsednka Džoa Bajdena. Diplomate iz Srbije, sa Kosova i iz Grčke kažu za Glas Amerike (VOA) da se nadaju da će u njihove zemlje stići američke investicije.

"DFC je snažno fokusiran na to kako ćemo se angažovati. Naši eksperti za finansije u Vašingtonu nastavljaju da produbljuju saradnju sa zaposlenima u ambasadama i partnerima u regionu kako bi se identifikovale prilike za investicije na Balkanu i Egejskom moru", naveo je u pisanoj izjavi za VOA Dejvid Marčik, direktor operativnih poslova u DFC-u.

Međunarodna razvojna finansijska korporacija je stvorena uz dvostranačku podršku i počela je da radi za vreme Donalda Trampa 2018. Ima budžet od 60 milijardi dolara, a zadatak je da se privatnom sektoru obezbede sredstva i ljudi, u manje razvijenim zemljama. Takođe, prema osnivačkom aktu, uloga DFC-a je da predstavlja američke spoljnopolitičke interese u svetlu rasta uticaja autoritarnih režima.

Neki smatraju da će ova agencija moći da posluži i kao američko strateško sredstvo za borbu protiv kineskih investicija i uticaja.

Prva regionalna kancelarija DFC-a otvorena je u Beogradu, u septembru 2020. Američki zvaničnici su putovali u Srbiju, na Kosovo i Grčku i razgovarali o načinima saradnje.

Promena vlasti u Vašingtonu navodno je uzrokovala nesigurnost na Balkanu i u Grčkoj zbog projekata koji su bili u toku, ali i opšte podrške američke vlade regionu.

Marčik je u vezi sa tim rekao da je "DFC posvećen podršci privatnom sektoru u Srbiji, na Kosovu i širem regionu".

"Želimo da obnovimo Sporazum o podsticanju investicija na Kosovu i u Srbiji, i tome smo posvećeni, a naš fokus i dalje ostaje na onome što je započeto prošle godine kada je otvorena kancelarija DFC u Beogradu".

Ocenivši da je reč prioritetu od "ključne važnosti", Marčik je rekao da "DFC nastavlja saradnju sa ambasadama na Balkanu i Egejskom regionu, posebno sa ambasadom u Beogradu, kako bi zaposlila ljude u regionalnoj kancelariji, dok istovremeno radi sa Stejt departmentom i Kongresom na sveobuhvatnoj strategiji DFC-a".

"Pomažemo u smanjenju uticaja Kovida 19 na Balkanu i Egejskom regionu sa fokusom na izgradnji infrastrukture za ekonomski rast, širimo pristup obnovljivim izvorima energije, tehnologiji i zdravstvenoj zaštiti, finansijski podržavamo posebno male biznise i žensko preduzetništvo", naveo je u izjavi.

Za stanovnike Balkana i egejskog regiona, više angažmana DFC znači i više američkog prisustva, što je dobrodošla vest.

Kada je reč o Grčkoj, DFC je "veoma važan geoekonomski i geostrateški alat u regionu Balkana i Istočnog Mediterana. Može se pokazati veoma efikasnim u promociji ključnih infrastrukturnih projekata, uključujući i energetsku bezbednost, čistu energiju i obnovljive izvore", rekao je za VOA Nikos Papadopulos iz grčke ambasade u SAD.

Valjdet Sadiku, koji predvodi kosovsku diplomatsku misiju u Vašingtonu, kaže da se Kosovo raduje učvršćivanju veza sa Amerikom na sve moguće načine.

"To je za nas prioritet", rekao je u telefonskoj izjavi za VOA. Iako su izbori na Kosovu doveli nove ljude na vlast, Sadiku kaže da je "uveren u to da se ništa nije promenilo u odnosima sa SAD i DFC".

"Želimo da odamo priznanje Džonu Jovanoviću (bivšem direktoru regionalne kancelarije DFC u Beogradu) Zaista je bio sjajan i doprineo je mnogo efikasnosti kancelarije", kaže za VOA ambsador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

"Potrudićemo se da sa novim direktorom saradnja bude još bolja. Želja Srbije da gradi što bolje veze sa Amerikom nema veze sa pripadnošću stranci. Želimo intenzivno da radimo sa novom administracijoom na promociji ekonomskih veza... Zapravo, ceo region je jednoglasno podržao rad DFC-a. Želimo da vidimo njihov angažman u što više projekata", kaže Đurić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG