Linkovi

Letonija podržava evroatlantske integracije Kosova


Poseta letonskog predsednika Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Poseta letonskog predsednika Kosovu

Predsednik Letonije Egils Levits, izjavio je tokom posete Kosovu, da je voljan da podrži evroatlantski put te zemlje. Ukazao je i da je aktuelni trenutak pravo vreme za jačanje saradnje Kosova i Severnoatlantske alijanse (NATO).

Levitsa je u posetu Kosovu pozvala predsednica Vjosa Osmani - i u centru Prištine dočekan je uz počasti.

Nakon razgovora sa letonskim državnikom Osmani je tokom njihovog zajedničkog obraćanja medijima rekla da je zatražila podršku članstvu Kosova u NATO-u i Evropsoj uniji.

"Naglasila sam da ovi savezi uvek treba da imaju otvorena vrata za zemlje poput Kosova koje pokazuju posvećenost i ispunjavaju kriterijume da budu deo toga“, rekla je Osmani tokom obraćanja.

Upitana o razgovorima Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji su u Briselu završeni bez rezultata, Osmani je rekla da je kosovska strana bila veoma konstruktivna - rekavši da su za blokadu odgovorni predstavnici Srbije.

Ono što mogu da vas uverim jeste da će Kosovo biti konstruktivna strana i da će i dalje biti strana koja poštuje najviše evropske principe i standarde, a kako će se Srbija ponašati zavisi od njih, ali nažalost njihovo dosadašnje ponašanje samo je blokiralo napredak u dijalogu“, rekla je Osmani.

Predsednik Letonije Egils Levits rekao je da je u Evropi došlo do promene nakon što je, kako je naveo, Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu. Prema njegovim rečima, zbog toga se odluke vojnih saveznika i cele Evrope moraju zasnivati na novoj realnosti, a jedan od koraka je - jačanje odnosa Kosova sa NATO-om.

Neophodno je da se Kosovo pridruži partnerstvu za mir. Pravo je vreme za to, ali to zavisi od NATO-a i NATO odlučuje. Veoma je važno ojačati saradnju oko pristupanja Kosova NATO-u i Letonija podržava ovaj korak”, rekao je Levits.

On je podsetio da je Letonija među prvim državama koje su priznale nezavisnost Kosova. Letonski predsednik smatra da je Kosovo demokratska država zasnovana na vladavini prava i da prema njegovim rečima zaslužuje da bude i član Saveta Evrope.

Neophodno je i da se Kosovo integriše u međunarodne organizacije i forume. Ovde pre svega pominjem Savet Evrope, koji je organizacija demokratskih država zasnovanih na vladavini prava. To znači da Kosovo pripada porodici Saveta Evrope, jer je demokratska država zasnovana na vladavini prava. Pozdravili bismo prijavu Kosova u Savet Evrope”, naveo je Levits.

Egils Levits podvukao je i da dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da bude prepreka za dalju integraciju Kosova u evropske okvire. Letonski državnik se u Prištini sastao i sa predsednikom kosovskog parlamenta i premijerom Kosova Glaukom Konjufcom i Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG