Linkovi

Bez dogovora Kosova i Srbije o upotrebi registarskih tablica


Predstavnici Kosova i Srbije Bekim Bislimi i Petar Petković u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom (Foto:Twitter/@MiroslavLajcak)
Predstavnici Kosova i Srbije Bekim Bislimi i Petar Petković u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom (Foto:Twitter/@MiroslavLajcak)

Srbija i Kosovo nisu postigli dogovor o upotrebi registarskih tablica, objavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Sporazum o registarskim tablicama danas nije postignut. Pozivam glavne pregovarače da se ponovo sastanu u narednim danima kako bi se usaglasili o napretku i nastavili diskusiju o drugim aktuelnim pitanjima. Očekujemo da se svi akteri uzdrže od poteza koji bi mogli ugroziti bezbednost na terenu”, saopštio je Lajčak na društvenij mreži Tviter.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Bekim Bislimi su, u odvojenim izjavama novinarima, odgovornost za neuspeh prebacivali sa jedne na drugu stranu.

Petković je rekao da će srpska strana nastaviti da primenjuje dosadašnji režim koji, kako je dogovoreno privremenim sporazumom, podrazumeva prelepljivanje državnih simbola.

Sporazum o režimu nalepnica nastavlja i dalje da važi. Nema nikakvog dana D. Nastavljamo da razgovaramo, to je ono što je važno. Ne trebaju nam nikakvi jednostrani potezi i upadi“, rekao je Petković novinarima u Briselu, javila je agencija Fonet.

Sa druge strane, Bekim Bislimi izjavio je da srpska strana ne želi rešenje.

"Pokušavali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prelazni rok od 30 dana, čak i ovde. Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu da kažem da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja da se postigne sporazum o registarskim tablicama okončan bez uspeha", rekao je Bislimi.

Glavni prištinski pregovarač poručio je da kosovska strana neće preduzeti hitne akcije i da, kako je ukazao, političkom državnom nivou ostaje da donese odluku o načinu postupanja sa vozilima iz Srbije.

Bislimi je, javlja RSE, dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati istovetno kao i Srbija.

Inače, tokom ranog popodneva informaciju o početku susreta objavio je medijator u razgovorima Miroslav Lajčak, kao i teme koje su se razmatrale.

Susret glavnih pregovarača je u toku”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter – uz napomenu da je dnevni red, kako je naveo, pun aktuelnih pitanja.

Uključujući registarske tablice, primenu postignutih sporazuma u dijalogu i pripremu terena za naredni susret na visokom nivou”, precizirao je Lajčak.

Zvaničnici Srbije i Kosova sastali se u Briselu u danu u kom ističe rok za formulisanje stalnog rešenja koje bi trebalo da doprinese nesmetanom odvijanju motornog saobraćaja između dve strane.

Beograd i Priština prethodno su postigli privremeni dogovor kojim je okončana kriza izbila tokom jeseni 2021. pošto su se građani srpske nacionalnosti sa Kosova usprotivili zameni registarskih tablica sa oznakama Srbije probnim kosovskim tablicama.

Osim napetosti, višednevnu krizu obeleležilo je i nadletanje područja graničnih prelaza Kosova i Srbije letelica srpskog vazduhoplovstva, ali i boravak ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u društvu ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića na prelazu Jarinje.

Spor je bio privremeno rešen tako što su se Srbija i Kosovo, uz posredovanje Evropske unije, usaglasili, da se državni simboli na registarskim tablicama Kosova i Srbije prelepljuju nalepnicama.

Inače, Miroslav Lajčak je uoči susreta Bislimija i Petkovića u Briselu boravio u sredu u Beogradu gde je razgovarao sa izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Danas sam u Beogradu imao sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pitanjima koja su trenutno na agendi i načinu nastavka dijaloga, uključujući i sastanak na visokom nivou", napisao je Lajčak u sredu na Tviteru.

Vučić, sa druge strane, osim fotografije i objave da je razgovarao sa Lajčakom – nije pružio više detalja o razmatranim temama sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG