Linkovi

Strahovanja od novih sukoba na Zapadnom Balkanu


BCBP predstavio istraživanje javnog mnenja o stavovima građana Srbije o odnosima sa Kosovom i Albanijom
BCBP predstavio istraživanje javnog mnenja o stavovima građana Srbije o odnosima sa Kosovom i Albanijom

Na Zapadnom Balkanu postoje pretnje i strahovanja da bi konflikt u Ukrajini mogao da se prelije na ovaj region, ali sa druge strane i nada da se to neće dogoditi – jedna od osnovnih ocena onlajn diskusije “Odnosi na Balkanu tokom rata u Ukrajini”, koju je u utorak oragnizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Prema rečima Maje Bjeloš iz BCBP-a toksična atmosfera u Srbiji i na Kosovu ne doprinosi normalizaciji odnosa, a i u Beogradu i u Prištini su niska očekivanja od briselskog dijaloga.

U svetlu rata u Ukrajini nacionalistička osećanja na Kosovu su u usponu, a kako je rekla Bjeloš, jedno od tumačenja zašto je Srbija u Ujedinjenim nacijama glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine je da time Beograd štiti sopstveni suverenitet.

Zbog intenzivnih antialbanskih glasova propagande ne jenjavaju nacionalistički stavovi u srpskom društvu, rekla je Bjeloš i ukazala da istraživanje javnog mnenja BCBP-a o stavovima građana Srbije o odnosima s Kosovom i Albanijom pokazuje da građani Srbije ne očekuju će ikakav sveobuhvatan sporazum sa Prištinom biti potpisan u naredne dve godine.

U srpskom društvu postoji podrška za dijalog između Beograda i Prištine, ali su očekivanja niska, iako građani podržavaju dijalog kao način za rešenje problema”, rekla je Maja Bjeloš i dodala da zabrinjava to što u Srbiji ljudi misle da ukoliko se ne postigne sporazum Beograda i Prištine to neće imati ozbiljne posledice po Srbiji i što smatraju da zemlja može da se razvija politički i ekonomski i ako nema dijaloga.

Zbog intenzivnih antialbanskih glasova propagande ne jenjavaju nacionalistički stavovi u srpskom društvu, a evidentna je propaganda u medijima pod kontrolom države o tome kako se razvija dijalog sa Prištinom, kaže saradnica BCBP.

S obzirom na informacije koje im se serviraju javnost u Srbiji veruje da će se Kosovo vratiti pod okrilje Srbije uz veću autonomiju, što bi po rečima Baroš bio idealan ishod jer ga vlada tako predstavlja.

Sa druge strane, ona je ukazala da je na Kosovu u toku snažna antisrpska kampanja što se tiče robe poreklom iz Srbije.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, potpredsednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović je rekla da su je iznenadili podaci iz istraživanja BCBP po kojima 10 odsto ispitanika u Srbiji veruju da je moguć rat na Balkanu zbog položaja Srba u Crnoj Gori.

Ona je istakla da su građani Srbije očekivali da će smena vlasti u Crnoj Gori doneti vladavinu prava i ravnopravan položaj građana, ali generalno percepcija o položaju Srba u Crnoj Gori nije dobra.

Tako misli više 50 odsto ispitanika u Srbiji, što iznenađuje, jer postoji razlika u odnosu aktuelne Vlade Crne Gore prema Srbima, naspram odnosa nekadašnje vlasti”, izjavila je Marović i ukazala da premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije u dobrim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zbog čega ga ne doživljavaju kao zaštitnika Srba u Crnoj Gori.

Viši analitičar u Inicijativi za evropsku stabilnost u Berlinu Adnan Ćerimagić je ukazao na rezultate istraživanja koji pokazuju da se polovina ispitanika ne plaši još jednog sukoba na Balkanu u narednih pet godina, kao i da većina građana Srbije ne želi da Republika Srpska postane deo Srbije.

"Ne žele ni da dođe do razmene Kosova za Republiku Srpsku, što se razlikuje i od mišljenja nekih ministara u Vladi Srbije”, rekao je Ćerimagić na onlajn debati.

On je rekao da je Republika Srpska po položaju Srba bolje rangirana nego što je položaj Srba u Crnoj Gori ili Albanaca u Severnoj Makedoniji, ali i pored toga postoji percepcija Srba u BiH da treba da se bore za autonomiju.

Ako bi hteli da pomognu sunarodnicima na Kosovu i u Crnoj Gori, Srbi bi trebalo da pokažu da je BiH "uspela država" i da autonomiju sličnu onoj kakvu ima Republika Srpska promovišu za Srbe na Kosovu i u Crnoj Gori”, rekao je Ćerimagić.

XS
SM
MD
LG