Linkovi

Kovid u Srbiji: Brojevi "stabilno" visoki, odluka o školama sutra


Medicinski radnici brinu o obolelima od Kovida 19, u kovid bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Medicinski radnici brinu o obolelima od Kovida 19, u kovid bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do srede u 15 sati, od posledica zaraze koronavirusom umrlo 64 ljudi, a od 24.490 trestiranih uzoraka prisustvo virusa zabeleženo je kod 6.948 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 6.791 osoba, dok je na respiratorima 277.

Nožem na tehničara Hitne pomoći

Ekipa Hitne pomoći napadnuta je u sredu ujutro na terenu u Beogradu, a incident se dogodio pošto je tehničar upozorio pacijenta da stavi masku. Doktorka Ivana Stefanović rekla je za RTS da je ekipa dobila poziv u 4:37, a napad se dogodio oko 5 sati u Ulici despota Stefana.

"Razlog je što je pacijent kašljao, naš tehničar ga je zamolio da stavi masku, a on je rekao da ne veruje u maske i ne veruje u mere. Izvadio je nož i pošao da ga ubode. Sve se dobro završilo, pozvali smo MUP koji je intervenisao", navela je Ivana Stefanović.

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece - četvoro je na respiratoru i oni su u dosta lošem stanju, izjavio je danas profesor Vladislav Vukomanović.

Na respiratoru su deca od 17, 16, sedam godina i beba od šest meseci, rekao je Vukomanović za RTS i dodao da se veći broj dece pregleda u ambulanti i u odnosu na prethodne pikove korona virusa.

Objašnjenja mogu da budu različita, ali je moguće da kada je bilo ograničenje mešanja i kretanja dece, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na Kovid 19, naveo je Vukomanović.

Govoreći o vakcinaciji dece, on je kazao da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

"Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima . Time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece", naveo je Vukomanović.

Smatra da treba razmotriti ozbiljno meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece, preneo je FoNet.

Epidemiolozi sa ministrom prosvete, "opredeljenje da škole rade"

Epidemiolozi će se u četvrtak sastati s ministrom prosvete Srbije Brankom Ružićem, nakon čega će se znati jasan stav o tome kako će se nastava u školama odvijati u narednom periodu, izjavio je danas član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, opredeljenje je da škole treba da nastave da rade, a semafor sistem će se koristiti na dalje, s tim što će se gledati da u gradovima gde ima najviše obolelih, mora da se ide na treći nivo, javlja danas Nova.rs.

Tiodorović smatra da je velika stvar da se nastavi škola zbog dece, obrazovanja i socijalno-vaspitne uloge koju ona ima.

"Prateći poslednjih dana šta se dešava, mislim da ova kombinovana nastava već daje rezultat", istakao je epidemiolog, dodajući da je bitno da svaki roditelj shvati da ako je neko iz porodice bolestan - ne treba slati dete u školu.

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je za N1 da se broj zaraženih mora smanjiti.

"Cirkulacija virusa u populaciji se mora smanjiti, da prenesemo ljudima koliko je to bitno. Ukoliko neko ode da se vakciniše, sada konačno reši, postoji velika mogućnost da čim izađe sa vakcinalnog punkta nakon 20 koraka se zarazi negde, toliko je intenzivna cirkulacija virusa. Ne znam koliko sada ima efekta, mnogo je važnije smanjiti zaražavanje", kaže on.

Ponovio je apele ljudima da se vakcinišu i dodao da su vakcine "jedini način da iz ovoga izađemo i spasimo ljudske živote".

XS
SM
MD
LG