Linkovi

Kovid u Srbiji: Umrlih 50, novozaraženih 6.051, Vučić ponavlja da je obavezna vakcinacija protivustavna


Arhiva - Medicinski radnici staraju se o obolelima od Kovida 19, u kovid bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnici staraju se o obolelima od Kovida 19, u kovid bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica zaraze Kovida 19 umrlo 56 osoba, dok je od testiranih 19.482 uzoraka registrovan 6.051 novi slučaj zaraze, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs.

Na bolničkom lečenju su 6.641 osobe, od kojih 278 na respiratoru.

Zamenica direktora kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković izjavila je za RTS da se kapaciteti u toj bolnici svaki dan kreću oko maksimalne popunjenosti i da se svaki krevet koji je ispražnjen vrlo brzo popuni.

"Jutros smo dočekali sa 816 bolesnika u bolnici i 98 bolesnika u jedinicama intenzivnog lečenja. Broj prijema tokom svakog dana je od 70 do 100", navela je dr Veličković.

Najveći broj pacijenata u Batajnici je nevakcinisan, a dr Veličković je naglasila da je kod mlađih osoba primetan veoma brzi razvoj kliničke slike koja govori da će se brzo razviti do najtežeg oblika.

"Vakcinisane osobe koje nesrećom završe u bolnici, zbog nešto teže kliničke slike, a to su obično starije osobe koje imaju prateće bolesti koje dodatno komplikuju težinu kliničke slike, po prirodi stvari se nešto teže oporavljaju nego ljudi koji su prethodno bili zdravi. Međutim, kod mladih osoba, koji su neotporni prema virusu i koji su razvili u punoj formi sliku kovid 19 bolesti, oporavak je veoma dugotrajan i vrlo iscrpljujuć", rekla je ona.

Naglasila je da je u odnosu na prethodne talase, potrošnja kiseonika u aktuelnom naletu virusa daleko veća i da se beleže veoma teške kliničke slike po samom prijemu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prva u Evropi imati lekove protiv koronavirusa. On je za TV Prva rekao da je za nabavku tih lekova potpisan ugovor.

Rekao je da će građani uskoro moći da pripe srpsko-rusku vakcinu, kao i da izgradnja fabrike za proizvodnju kineske vakcine Sinofarm dobro napreduje.

Na pitanje o predlozima da se skrati radno vreme objekata, Vučić je rekao da bi vlast u tom slučaju bila napadana kao "diktatorska", a ponovio je i stav da zbog Ustava ne može da bude doneta odluka o obaveznoj vakcinaciji.

XS
SM
MD
LG