Linkovi

Brnabić primila buster dozu i ponovila da se razmatra uvođenje kovid propusnica


Premijerka Ana Brnabić primila je buster dozu vakcine protiv koronavirusa (izvor: srbija.gov.rs)
Premijerka Ana Brnabić primila je buster dozu vakcine protiv koronavirusa (izvor: srbija.gov.rs)

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je treću dozu vakcine protiv koronavirusa i najavila da će tokom dana imati konsultativni sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba, a da se sednica tog tela može očekivati sledeće nedelje, piše Fonet.

"Mi jesmo u stalnom kontaktu, ali danas ću imati posebno konsultacije da vidimo da li je potrebno bilo šta da dodatno uradimo", najavila je Brnabić i dodala da je ne zabrinjava broj hospitalizovanih "jer vakcina drži pod kontrolom", ali da je brine broj umrlih.

"Medicinski radnici koji rade u kovid sistemu su užasno umorni. Broj preminulih užasno zabrinjava i to je teško videti svaki dan kad dobijamo presek. Svaki dan se plašim da vidim taj broj. Ljudi, moramo da shvatimo da umiru nevakcinisani. Toliko je lako spasiti te živote", poručila je premijerka.

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 5.077 novozaraženih na 15.437 testiranih uzoraka. Umrle su 53 osobe. Trenutno je hospitalizovano 6.629 osoba, a životno je ugroženo 275.

Prema zvaničnim podacima od 12. oktobra, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 2.894.303 državljana Srbije, drugu dozu 2.780.885, a treću 676.135.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će verovatno za sedam dana, primiti treću dozu vakcine protiv korona virusa, i to kinesku, prenosi Fonet. Najavio je i da u novembru u Srbiju stiže i vakcina Moderne i pozvao građane da se vakcinišu.

Premijerka Brnabić je rekla da vlada nije odustala od kovid propusnica za vakcinisane i one koji su preležali kovid i da se razmatraju modaliteti za njihovo uvođenje. Dodala je da je razgovarala s poverenikom za informacije od javnog značaja, kako bi se utvrdilo šta se sme, a šta ne sme i kako da se spreči zloupotreba,

"Ukoluko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu", rekla je premijerka.

Mogućnost uvođenja kovid propusnica u Srbiji je prvi put najavljena posle sednice Kriznog štaba 11. septembra. Od tada su zvaničnici izjavljivali da se čeka uvođenje kovid propusnica i da settraži najbolji način kako da se to primeni, ali se mera nikada nije realizovala.

Najavljena stroža kontrola mera

U Srbiji maltene nema restrikcija, osim što su na snazi mere lične zaštite - nošenje maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom gde je gužva, držanje distance, dezinfekcija ruku.

Premijerka Srbije je ponovila da maske u zatvorenom moraju da se nose - u prevozu, tržnim centrima, restoranima, a da će od petka biti "nulta tolerancija" za kršenje mera.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je za RTS da je u Srbiji kažnjeno više od 50 tržnih centara i hipermarketa zbog nepoštovanja mera protiv koronavirusa.

Kažnjeni su i putnici i vozači u gradskom prevozu sa 5.000 dinara za nenošenje maske.

Prema njegovim rečima, u prethodna dva dana izvršeno je više od 4.500 nadzora, broj izrečenih prekršajnih nadzora je 100 odsto veći – više od 21 milion dinara.

XS
SM
MD
LG