Linkovi

U Srbiji još 57 umrlih od kovida, u sredu sednica Kriznog štaba


Kovid bolnica u Batajnici

U Srbiji su, zvanično, registrovana još 7.664 novozaražena koronavirusom, na 25.339 testiranih uzoraka. Umrlo je 57 osoba. Na bolničkom lečenju je trenutno 6.679 osoba. Životno su ugrožena 274 pacijenta koji su na respiratoru.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je da su kapaciteti te bolnice maksimalno popunjeni, sa 800 pacijenata, od kojih je 100 na intenzivnoj nezi. Ona je rekla da je 95 odsto pacijenata nevakcinisano, da najmlađi ima 22, a najstariji 96 godina, i da se za njihovo lečenje troše do sada neviđene količine kiseonika.

Krizni štab će zasedati u sredu, javljaju N1 i RTS, a na stolu bi moglo da bude i uvođenje kovid propusnica.

Premijerka Ana Brnabić je u nedelju najavila da će Krizni štab tokom nedelje zasedati i da se traže modaliteti za uvođenje kovid propusnica. Prvi put je Krizni štab o tome raspravljao 11. septembra, ali od tada nisu donete nikakve odluke.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović za RTS je objasnio u kom bi slučaju kovid propusnice bile protivzakonite i šta bi moglo da bude sporno.

"Neki vid pozitivne diskriminacije ne bi bio kršenje ljudskih prava. Kada to kažem, mislim na to da vlasnicima kovid propusnica bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte", istakao je poverenik.

Prema njegovim rečima, negativna diskrimacija bila bi kada bi građani bili uslovljeni da za dolazak na posao, u školu, lekaru, moraju da imaju kovid propusnicu.

"Sama zaštita ličnih podataka ne bi bila problematična jer je u svrhu zaštite zdravlja, jer je ugroženo zdravlje stanovnika i bilo bi opravdano, ali bi moralo da se vodi računa kako se skladište ti podaci, ko ima pristup, ali pošto su ti podaci već negde sadržani, u bazama vakcinisanih, testiranih, njihovo korišćenje ne bi bilo problematično", ukazao je Marinović.

Govoreći o sprečavanju zloupotreba, odnosno korišćenja tuđih sertifikata, objasnio je da je potrebna identifikacija nosioca potvrde.

"Jedna mogućnost je da bude fotografija korisnika. Druga varijanta je, ako je bez fotografije, da se legitimišete nekim drugim identifikacionim dokumentom - lična karta, vozačka dozvola, pasoš, da biste samo pokazali da se proppusnica odnosi na vas. Onaj koji vrši kontrolu morao bi da uporedi podatke sa kovid propusnice sa ličnim dokumentom", napominje Marinović.

Ukazuje da u ovom trenutku kovid redari nemaju tu mogućnost i da bi to trebalo naknadno propisati ako bi se uvele kovid propusnice bez fotografije.

XS
SM
MD
LG