Linkovi

Dalji rast broja obolelih i umrlih od kovida u Srbiji


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Doza vakcine protiv kovida 19 proizvođača Fajzer/Bajontek u zdravstvenom centru u Nišu (Foto: Reuters/Marko Đurica)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Doza vakcine protiv kovida 19 proizvođača Fajzer/Bajontek u zdravstvenom centru u Nišu (Foto: Reuters/Marko Đurica)

U Srbiji je u poslednjih 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica zaražavanja kovidom 19 preminulo 63 ljudi, dok je registrovano 7.840 novih slučajeva među 26.498 testiranih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 6.789 zaraženih, od kojih su 267 na respiratoru.

Doktorka Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, izjavila je za RTS da je stanje dve bebe koje su na respiratoru stabilno, ali da su i dalje vitalno ugrožene i da su se obe zarazile koronavirusom kod kuće. Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka.

U ovom talasu koronavirus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe, dodala je dr Rsovac.

Iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.

Ipak, kako kažu lekari, taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemijska slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani koronavirusom dete.

Statistika kaže da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Zakasnilo se sa kovid propusnicama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da, kako lično misli, kovid propusnice nisu dovoljno efikasna mera i da za nju kao poverenicu nije pitanje da li su uvedene na vreme.

"Da li su kovid propusnice dovoljne i da li su uvedene na vreme - to nije pitanje za mene. Ali, kao građanka mogu da kažem da mislim da je potrebno proširenje te mere i da ona nije dovoljna", rekla je Janković TV K1 i naglasila da "ne postoji pozitivna diskriminacija".

"Diskriminacija je diskriminacija. Kovid propusnice nisu diskriminacija. Ova mera je srazmerna i proporcionalna legitimnom cilju, a zaštita javnog zdravlja je legitimni cilj", navela je Janković.

Država ima obavezu da zaštiti javno zdravlje, ali i pravo da kontroliše sprovođenje mera u zaštiti javnog zdravlja, poručila je ona. Mi kao građani imamo pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i obavezu da poštujemo mere očuvanja javnog zdravlja, dodala je poverenica.

Janković je saglasna sa ministrom Brankom Ružićem da onlajn nastava za mlađe osnovce nije realna.

"Pristalica sam stava da bi kada kreirate mere za zaštitu javnog zdravlja trebalo da krenete od onih najmanje restriktivnih. Takođe, mora se imati u vidu da veliki broj roditelja ne može da organizuje čuvanje dece, a decu do 12 godina ne smete i ne bi trebalo da ostavljate samu", rekla je ona.

Nadalje, deca su slabo koncentrisana i fokusirana na gradivo kada pohađaju onlajn nastavu, istakla je Janković.

XS
SM
MD
LG