Linkovi

Rekordan broj umrlih od kovida u Rusiji, predlog o neradnoj nedelji


ARHIVA - Lekari nose ličnu zaštitnu opremu Medical workers wearing a personal protective equipment PPE tend to a patient infected with the Covid-19 at the intensive care unit of the Mariinsky Hospital in Saint Petersburg, Russia, July 7, 2021.
ARHIVA - Lekari nose ličnu zaštitnu opremu Medical workers wearing a personal protective equipment PPE tend to a patient infected with the Covid-19 at the intensive care unit of the Mariinsky Hospital in Saint Petersburg, Russia, July 7, 2021.

Rusija je registrovala novi dnevni rekord po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Zbog velikog rasta broja novozaraženih, ruski zdravstveni sistem je preopterećen a vlada predlaže uvođenje neradne nedelje.

Vladina radna grupa je prijavila 1.015 smrtnih slučajeva od koronavirusa u protekla 24 časa, što je najveći broj od početka pandemije. Ukupan broj umrlih u Rusiji je 225.325, daleko najveći u Evropi. Takođe je registrovano 33.740 novih slučajeva u toku proteklog dana.

Zbog velikog rasta broja zaraženih i umrlih, potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova predložila je da se uvede neradni period o nedelju dana, počevši od 30. oktobra, koji bi sadržao produženi državni praznik. Rekla je da će kabinet zatražiti od predsednika Vladimira Putina da odobri uvođenje neradne nedelje.

Kremlj je do sada odbacivao predloge o uvođenju novog nacionalnog karantina, kao što je bio onaj uveden u ranim danima pandemije, koji je zadao težak udarac ekonomiji i smanjio Putinovu popularnost.

Dnevni broj umrlih od koronavirusa u Rusiji raste već nedeljama i proteklog vikenda je prvi put prešao 1.000, u vreme dok je stopa vakcinacija usporena, javnost ležerna u preduzimanju mera predostrožnosti, a vlada nespremna da uvede strožije restrikcije.

Rusija se u avgustu 2020. hvalila da je prva zemlja sveta koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa, iako je vakcina, nazvana Sputnjik V u čast prvog svetskog satelita, u to vreme testirana na svega nekoliko desetina ljudi.

Ruski državni mediji su hvalili Sputnjik i još tri domaće vakcine razvijene kasnije, ali su kritikovali navodne nedostatke vakcina razvijenih na Zapadu, što je kontroverzna poruka za koju mnogi posmatrači kažu da je doprinela sumnjičavosti Rusa prema imunizaciji. Dok mnogi građani oklevaju da se vakcinišu, vlasti su pojačale pritisak na zdravstvene radnike, nastavnike i javne službenike da to učine, ali je tempo i dalje spor. Vladina radna grupa za koronavirus saopštila je u ponedeljak da je oko 45 miliona Rusa, ili 32% zemlje u kojoj živi skoro 146 miliona ljudi, potpuno vakcinisano.

Putin je naglašavao značaj masovne vakcinacije ali i isticao da je ona i dalje dobrovoljna. Vlasti su otvorile lokacije za imunizaciju u tržnim centrima i drugim mestima van klinika, i pokušale da motivišu ljude da se vakcinišu putem lutrija, bonusa i drugih povlastica, ali te inicijative nisu značajno ubrzale proces.

Vakcinacija protiv Kovida u velikom tržnom i izložbenom centru u Moskvi, 13. jula 2021.
Vakcinacija protiv Kovida u velikom tržnom i izložbenom centru u Moskvi, 13. jula 2021.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ističe da, dok je vlada učinila sve da vakcine budu dostupne, treba da bude aktivnija u pokušajima da postakne imunizaciju. Na pitanje da li vlada treba da dozvoli uvoz stranih vakcina, primetio je da skeptičnost prema vakcinama nije ograničena samo na domaće. Razgovori Rusije i EU o međusobnom priznavanju vakcina za koronavirusa odvijaju se sporo, i ne nazire im se kraj.

Kremlj ne želi da uvede nacionalni karantin ali je vlastima širom zemlje, u 11 vremenskih zona, dao ovlašćenja da same odluče o restrikcijama, na osnovu lokalne situacije. Mnogi od 85 ruskih regiona su već ograničili prisustvo velikim javnim događajima, kao i pristup pozorištima, restoranima i drugim prostorima. Drugi najveći grad Rusije, Sankt Petersburg se pridružio drugim gradovima i naredio da se digitalni kodovi sa dokazom o vakcinaciji ili oporavku od infekcije traže za ulazak na konferencije ili sportske događaje, počevši od 1. novembra. Od 15. novembra, ti kodovi će biti traženi za ulazak u bioskope, pozorište, muzeje i teretane, a 1. decembra obavezni u restoranima, kafićima i nekim prodavnicama.

Prema podacima vladine radne grupe, po broju smrtnih slučajeva od kovida, Rusija je na petom mestu na svetu, posle SAD, Brazila, Indije i Meksika.

Martin Meki, profesor evropskog javnog zdravlja na Školi higijene i tropske medicine u Londonu, kaže da je situacija u Rusiji ekstremno zabrinjavajuća, ne samo za Rusiju već i ostatak sveta. On dodaje da veća stopa vakcinacije u drugim delovima Evrope neće moći da spreči da se virus "uveze" iz Rusije, posebno ako se pojavi neka nova zabrinjavajuća varijanta.

Dok ne budemo svuda kontrolisali virus, rizik od uvoza virusa i pandemije neće proći", rekao je, i opisao širenje virusa po Rusiji i baltičkim zemljama kao pretnju za celu Evropu.

XS
SM
MD
LG