Linkovi

U Srbiji još 62 osobe umrle od kovida, od večeras kazne za kršenje pravila o kovid propusnicama


Kovid bolnica u Batajnici

U Srbiji je registrovano još 5.908 zaraženih koronavirusom na 19.718 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su 62 osobe. Na bolničkom lečenju je 6.721 pacijent, a životno je ugroženo 274.

Od 22h večeras počinju da se izriču kazne onima koji se nalaze u ugostiteljskim objektima, a nemaju kovid propusnice - odnosno zelene sertifikate koji sadrže potvrdu o vakcinaciji, negativnom rezultatu PCR ili antigenskog testa, o preležanoj bolesti ili prisustvu antitela.

Vlada Srbije je u saopštenju pojasnila da nije moguće testiranje ispred ugostiteljskih objekata i da je validan samo zeleni sertifikat izdat od strane e-uprave.

To praktično znači da ne važe testovi iz privatnih laboratorija, već samo državnih.

Digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti i testovima na kovid
Digitalni zeleni sertifikat - potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti i testovima na kovid

Kazne za nepoštovanje mere su 300.000 dinara za pravno lice, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 dinara za kovid redara i 5.000 dinara za građane. Vlada saopštava da cilj kovid propusnica nije novčano kažnjavanje građana, već suzbijanje zaraze, te da će biti ukinute kada bude dovoljno vakcinisanih.

Pošto važe samo od 22h, a ne ceo dan, lekari dovode u pitanje efikasnost kovid propusnica.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da uvođenje kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i naglasio da se zalaže za oštrije mere, prenosi Fonet.

"U medicinskom delu Kriznog štaba smo tražili da sve stane od 17 časova, a da funkcionišu samo pumpe, apoteke, snabdevanje hranom - samo ono što narodu morate da obezbedite, i tako makar 10 dana", rekao je Tiodorović za list Nova.

Kazao je i da je medicinski deo štaba podržao i predlog pedijatara da osnovne i srednje škole pređu na onlajn nastavu, takođe u trajanju od 10 dana.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je za RTS da će Ministarstvo tražiti da Krizni štab donese oštrije mere ako kovid propusnice za sedam do deset dana ne daju nikakav efekat.

"Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica, bićemo zadovoljni, a ako ne bude, Ministarstvo će na sednici Kriznog štaba tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere", rekao je Đerlek i dodao da to ne znači i da će mere biti usvojene jer to zavisi od većine u Kriznom štabu.

Komentarišući veliki broj preminulih od kovida na dnevnom nivou, državni sekretar je rekao da je to "zabrinjavajući broj ljudi" i da 61 preminula osoba, koliko je zvanično registrovano u nedelju, "neće biti najveći broj koji ćemo doživeti u četvrtom talasu".

Đerlek kaže da je stav Ministarstva zdravlja da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo otkako se vakcina proizvodi na Institutu Torlak.

Prema dostupnim zvaničnim podacima, u Srbiji je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 2.947.769 punoletnih državljana Srbije, drugu dozu 2.829.093 i treću 845.440 ljudi.

Duže vreme boravka u bolnici nego ranije

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, hospitalizovano 6.724 pacijenata, a životno je ugroženo 289.

Zamenik direktora Kliničkog centra Srbije Jovica Milovanović izjavio je da je klinička slika obolelih od kovida značajno teža nego u prethodnim talasima, da obolevaju sve mlađi i da je ranije hospitalizacija trajala od sedam do devet dana, a sada pacijenti u bolnicama borave 13 do 17 dana, prenosi Fonet.

Milovanović je za TV K1 rekao da je više razloga za dužu hospitalizaciju, a da su dva osnovna to što delta soj daje težu kliničku sliku i što se mlađi pacijenti ne jave na vreme.

"Mladost misli da im bolest ne može ništa i jave se tek kada potpuno klonu, kada više ne mogu da hodaju", rekao je Milovanović i upozorio da će svaki sledeći soj biće znatno agresivniji, a naročito ako se ne ubrza vakcinacija,

Na odeljenjima poluintenzivne nege u Batajnici je čak 90 odsto nevakcinisanih pacijenata, a na intenzivnoj nezi taj procenat je još veći - 95 odsto je nevakcinisanih.

XS
SM
MD
LG