Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Preminulo 57, novozaraženih 7.696, škole po starom


Medicinski radnici staraju se o obolelom od koronavirusa, u kovid bolnici u Batajnici, Beograd, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Medicinski radnici staraju se o obolelom od koronavirusa, u kovid bolnici u Batajnici, Beograd, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 sata, do petka do 15 sati, u Srbiji je od koronavirusa umrlo još 57 osoba, a od 25.161 testiranog, registrovano je 7.696 novoinficiranih, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs.

Na bolničkom lečenju su 6.733 osobe, od kojih je 278 na respiratoru.

Situacija u Srbiji u vezi sa koronavirusom je teška, a uvođenje kovid propusnica je poruka da Kovid postaje ozbiljan problem koji može da se pogorša, izjavio je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je za RTS rekao kako svako zna više od jedne osobe koja je umrla od Kovida i podsetio da je dokazano da vakcinisani, ako se slučajno zaraze, manje šire virus nego nevakcinisani.

Naglašavajući da vakcinacija može da preorene tok epidemije, Ivanuša je ocenio da će se efekat uvođenja kovid propusnica videti za nekoliko nedelja, ali da nijedana mera nije 100 odsto efikasna, pa ih treba kombinovati.

On je ukazao kako nema podataka da se novotkriveni delta plus soj korone brže širi ili uzrokuje teže oblike bolesti nego delta soj, ali da svi dokazi ogvore da "nema alaternative imunizaciji" jer će pre ili kasnije svi biti u kontaku sa delta sojem.

Naglasio je da od posledica zaražavanje pre svega umiru nevakcinisani i da, iako je Srbija na Balkanu vodeća po broju vakcinisanih, to nije dovoljno.

Tokom prošle nedelje obolela 4.372 učenika

Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja", koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od 14. do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 4.372 (0.57 odsto), javio je RTS.

Načelnica dečijeg odeljenja bolnice "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je danas da su u bolnici na lečenju 33 deteta zaražena koronavirusom, a najčešći simptomi su povišena temperatura, respiratorne tegobe, otežano disanje, kašalj, bol u grudima.

U četvrtak popodne i tokom noći primljeno je sedam pacijenata, beba uzrasta do godinu dana. Ponovo imamo pacijente stare do mesec dana u pratnji kovid pozitivnih majki, rekla je Ostojić na K1.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, kojima je potreban respirator, smeštaju se u Institut za majku i dete i bolnicu u Tiršovoj, rekla je Ostojić, a deca starija od 12 godina najčešće imaju upalu pluća, dugotrajno kašlju i otežano dišu, a neretko su i na kiseoničkoj terapiji.

Ostojić je dodala da je većina obolele dece na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom.

Ozbiljne promene na plućima koje su se do sada javljale samo kod odraslih, u ovom talasu primećujemo i kod dece. To je "mlečno, belo staklo", odnosno belina na plućima koju vidimo na skeneru, a koja je karakteristična za kovid-19, dodala je ona. Viđamo je i na nalazima skenera kod mališana.

Kašalj, otežano disanje i potreba za kiseoničkom terapijom su indikatori na osnovu kojih decu upućujemo na pregled skenerom, objasnila je Ostojić.

Ona je upozorila roditelje da deci kod kojih se pojave prvi simptomi bolesti poput povišene telesne temperature nikako na svoju ruku ne daju antibiotike.

Znak za uzbunu kod roditelja je ukoliko dete ima temperaturu višu od 37,5, ako je malaksalo, odbija da jede, ima glavobolju, a znate da je neko u kolektivu ili u porodici zaražen. Tada dete odvedite lekaru. Klinička slika drastično može da se promeni za svega dan ili dva, poručila je ona.

Kada je reč o deci uzrasta od 12 do 15 godina, preporuka svih pedijatara i Udruženja pedijatara je davanje Fajzer vakcine prvenstveno hroničnim pacijentima koji boluju od astme, dijabetesa, imunodeficijencije, onkoloških bolesti. Ali, i zdrava deca u ovom uzrastu mogu da prime vakcinu, zaključila je Ostojić.

Škole i dalje po starom

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je danas odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 25. oktobra primenjuje u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab, a dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

U saopštenju se navodi da drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Lekari tražili prelazak na onlajn

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za N1 da je "malo začuđen" odlukom o modelu nastave u školama od ponedeljka.

Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, što smo mi podržali, ali je očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način, rekao je Tiodorović.

On je istakao da objektivno imamo težu situaciju nego što izgleda na osnovu podataka i da je bilo neophodno da deca 10 do 15 dana ne idu u školu.

Prema njegovim rečima, stav medicinskog dela Kriznog štaba nije se promenio u odnosu na pretprošlu sednicu - da su potrebne velike restrikcije i ograničenje radnog vremena za sve, osim za snabdevanje lekovima, hranom i gorivom.

Tiodorović je ocenio da svi snose odgovornost za sadašnju situaciju i istakao da je država uradila mnogo otvaranjem tri bolnice i nabavkom lekova i vakcina, ali nije odradila nadzor sprovođenja mera. Svi smo odgovorni, u smislu da svako nosi svoj delić odgovornosti, država mora da učini mnogo više. Počela je poslednjih nekoliko dana sa oštrom kontrolom, ali smatram da je to malo zakasnelo. Naš predlog je potpuna restrikcija, potpuna primena svih mera koje smo predložili, kazao je Tiodorović.

Na pitanje hoće li građani koji se testiraju u privatnim laboratorijama to moći da unesu u kovid propusnicu, Tiodorović je rekao da hoće ukoliko je ta ordinacija ili laboratorija akreditovana i ima sertifikat od Ministarstva zdravlja, a ako nije, to će morati da reše sa svojim domom zdravlja.

XS
SM
MD
LG