Linkovi

U Srbiji 39 žrtava korone, ispod tri hiljade novoobolelih, EU najavljuje slanje vakcina


Arhiva - Zdravstveni radnici zbrinjavaju obolele od koronavirusa, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Zdravstveni radnici zbrinjavaju obolele od koronavirusa, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do srede u 15 sati, od koronavirusa umrlo 39 osoba, a registrovana su 2.882 nova slučaja infekcije, od 13.512 testiranih osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 6.405 pacijenata, od kojih su 234 na respiratoru. Od početka epidemije od korona virusa u Srbiji je registrovano 352.120 slučajeva infekcije, umrle su 3.444 osobe, a procenat smrtnosti je 0,98 odsto. U Srbiji su urađena 2.358.102 testa na korona virus.

EU da obezbedi vakcine Zapadnom Balkanu

Ministri spoljnih poslova 13 država članice Evropske unije zatražilo je danas od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Unija obezbedi vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i da više nego do sada pomogne Ukrajini u borbi protiv pandemije.

Šefovi diplomatije Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Švedske u pismu su naveli da Evropska unija neće biti bezbedna od Kovida 19, ukoliko se sa epidemijom ne izbore i države na njenim granicama, preneo je FoNet informaciju Rojtersa.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis je u odvojenoj izjavi istakao da je "dužnost Evropske unije da pruži pomoć partnerima na istoku, na Zapadnom Balkanu i drugim regionima".

Iz Evropske komisije su potvrdili da su primili pismo i naveli da će odgovoriti ministrima koji su ga potpisali, a na konferenciji za medije je rečeno da se razmatra na koji način se može najbolje pomoći državama na Balkanu i ostalim susedima, uključujući Gruziju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG