Linkovi

U Srbiji još 2.653 zaraženih, 41 osoba preminula


Kovid odeljenje KBC Zemun
Kovid odeljenje KBC Zemun

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 2.653 slučajeva zaraze koronavirusom na 12.954 testirana uzorka, a umrla je 41 osoba, pokazuju zvanični podaci. Trenutno je na bolničkom lečenju nekoliko stotina pacijenata manje nego u ponedeljak - 9.719, a na respiratorima su 242 osobe.

Stručnjaci upozoravaju da je posle Božića moguć porast broja obolelih.

U Srbiju je 4. januara stigao novi kontigent od 19 hiljada doza Fajzerovih vakcina, i u toku je vakcinacija zdravstvenih radnika i korisnika staračkih domova. Kako prenosi RTS, vakcinacija se odvija na 110 punktova širom zemlje.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je u ovom trenutku "prokuženo" oko 30 odsto stanovništva, ali da je potrebna vakcinacija najmanje 1,4 miliona ljudi da bi se epidemija stabilizovala, a 2 do 3 miliona da bi se moglo reći da je epidemija pobeđena, prenosi Fonet.

On je za TV Prva rekao da je vakcinu Fajzera do sada je primilo oko 1.300 korisnika gerontoloških centara i, osim manjih, nije bilo neželjenih reakcija.

Najavio je da će u naredna četiri dana biti vakcinisano 8.500 zdravstvenih radnika i još 2.500 korisnika domova za stare.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović izjavila je za RTS da se teži tome da se vakcinacijom obuhvati 20 odsto populacije, kako bi se zajedno sa onima koji su imunitet stekli tako što su preležali koronavirus, dostigao obuhvat od 60 odsto populacije.

Prema najavama zvaničnika, do kraja januara bi u Srbiju ukupno trebalo da stigne 80 hiljada doza Fajzer/Bajontek vakcine, kao i ruske vakcine Sputnjik V koja je uz Fajzerovu odbrena za upotrebu u Srbiji. Najavljeno je da će stići i kineska vakcina, koja u Srbiji još nema dozvolu za upotrebu.

XS
SM
MD
LG