Linkovi

Preminula 51 osoba, novozaraženih 4.426, Vučić najavljuje vakcinaciju od četvrtka


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Đurica)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Đurica)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do srede do 15 sati, od posledica infekcije Kovida 19 preminula 51 osoba, a među testiranih 16.617 uzoraka koronavirus je potvrđen u još 4.426 slučaja, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na bolničkom lečenju su 9.672 pacijenta, od kojih je 309 na respiratorima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da u četvrtak počinje vakcinacija Fajzerovom vakcinom, da se kreće od staračkih domova i da će neko iz vlasti primiti vakcinu, kao dokaz da je ona valjana.

Da li ću to biti ja, Ana Brnabić ili Darija Kisić Tepavčević, videćemo, rekao je Vučić novinarima u Golubincima. Vakcina je spasila čovečanstvo, dodao je Vučić i objasnio da će odmah biti odvojene po dve doze za vakcinaciju ljudi.

Mi smo deo Kovaks sistema, odavno smo platili četiri miliona dolara i očekujemo značajan deo vakcina, ali snalazimo se i sami da kupimo koliko možemo vakcina, rekao je Vučić i dodao da su ove doze Fajzerove vakcine nabavljene samostalno, bilateralno.

Verujem da mi od sredine januara možemo da idemo na masovniju vakcinaciju, oko stotine hiljada ljudi, rekao je Vučić. Imam poverenje u EU i komerasara Olivera Varheljija da će nam distribuirati značajne količine vakcine i da nećemo čekati mesecima posle članica EU, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da političari koji vode zemlju imaju obavezu da svojim sugrađanima obezbede vakcinu, kao što je bio slučaj sa respiratorima.

Vučić je rekao da je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u bolnici u Banjaluci, kao i da je tim lekara predvođen Goranom Stevanovićem u utorak bio tamo.

Dodikovo stanje nije idealno, onako kako bismo mi voleli, ali nije ni užasno, rekao je Vučić uz napomenu da on nije lekar da bi davao procene.

Ako bude bilo potrebe, spremni smo da ga prebacimo u Beograd, rekao je on.

Kon: Medicinski deo Štaba nije podržao popuštanje mera

Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da medicinski deo Kriznog štaba nikada nije podržao popuštanje mera.

"Posebno je oštra granica bila u odnosu na rad kafića i restorana", napisao je Kon u javnom postu na Fejsbuju.

"Odgovornost za sve što radim nosim. Hipokratova zakletva je iznad svega. To pokazujem na svakom koraku. Ideja o napuštanju KŠ nije opcija. Od početka postoji samo jedan stav. Neprijatelj je virus, borba za ljudski život iznad svega", napisao je Kon u komentarima odgovorajući na pitanja.

Janković: Lekari ne vide mogućnost za popuštanje mera

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je u sredu da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina, uz okupljanja koja su opasna.

Janković je za RTS rekao da će medicinski deo Kriznog štaba postaviti "crvene linije" preko kojih neće preći u popuštanju mera.

Janković ističe da medicinski deo Kriznog štaba nije predložio popuštanje mera, smatraju da nije "sazrelo" vreme za to, ali odluka je doneta. On je rekao nije vreme da razmišljamo o popuštanju jer situacija nije počela da se popravlja u većoj meri. "Nadamo se da će u zdravstvenom delu sledeća godina biti bolja, da ćemo videti od proleća jenjavanje pandemije, koliko brzo to je otvoreno pitanje, vakcinacija može da pomogne da to bude vidljivije, ali očekujemo da naredni talasi epidemije u drugim zemljama počnu da slabe", zaključio je Janković.

On je rekao da se ne zna dovoljno o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i da tek treba utvrditi da li je opasniji i da li nas ugrožava i ako smo se vakcinisali.

U ovom slučaju, objasnio je, postoji skup mutacija od kojih se neke nalaze na onim mestima gde bi očekivali da bi mogle da se odraze na to koliko je virus zarazan. Ako se to pokaže kao tačno, upozorio je Janković, možda je u pitanju zarazniji podtip virusa koji se lakše prenosi "i zbog toga je data uzbuna".

Starija populacija, osobe u domovima za stare, verovatno će biti prva populacija koja će primiti vakcinu zbog najveće ugroženosti, smatra Janković i dodaje da su u pitanju "dani, čim se uslovi steknu za to da počne što brže".

Spekulisalo se dosta da ove vakcine predstavljaju rizik po naš genetički materijal, što je prema Jankovićevoj tvrdnji, "potpuno neutemeljeno".

"Ribonukleinska kiselina (RNK) služi kao glasnik informacije za sintezu belančevina, a one su u svakoj vakcini ono što zapravo naš imunski sistem prepoznaje – antigeni, jedina razlika je što ovde imamo informaciju na osnovu koje se taj antigen formira i onda ga naš imunski sistem prepoznaje. Ni na koji način ne dolazi u kontak sa genima, niti ostaje u organizmu trajno, to je samo informacija našem organizmu od čega treba da se brani", objasnio je Janković.

Govoreći o razlici među vakcinama, "Sputnjik V" je, objasnio je "živa vakcina, tehnički je struktura drugačija, a suština je svuda ista, nešto bezopasno dajemo ljudskom organizmu da se brani od opasnog", preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG